8 ayda 39 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Türkiye'de her ay ortalama 5 çocuk çalışırken yaşamını yitiriyor. Urfa’da 15 yaşındaki tarım işçisi Ayşe Dağ’ın yaşamı iş cinayetiyle elinden alındı. Maraş’ta ise yalıtım yapan 2’si çocuk 4 işçi kullandıkları malzemelerden zehirlendi.

8 ayda 39 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Türkiye'de her ay ortalama 5 çocuk çalışırken yaşamını yitiriyor. Urfa’da 15 yaşındaki tarım işçisi Ayşe Dağ’ın yaşamı iş cinayetiyle elinden alındı. Maraş’ta ise yalıtım yapan 2’si çocuk 4 işçi kullandıkları malzemelerden zehirlendi.

Sermayenin dinmek bilmeyen kâr hırsı her yıl binlerce işçinin yaşamını çalarken çocuklar da ölümden payına düşeni alıyor. Çocuk işçi ölümleri durdurulmazken Urfa ve Maraş’tan üzücü haberler geldi.

Urfa’da tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesiyle 15 yaşında bir kız çocuğu yaşamını yitirdi. Maraş’ta ise bir otelin su deposunda yalıtım çalışması yapan 2’si çocuk 4 işçi zehirlendi.

Tarım işçisi çocuk yaşamını yitirdi

Urfa’daki kaza dün sabah saatlerine Mardin Yolu üzeri Çamlıdere Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Pamuk tarlasında çalışacak işçileri taşıyan minibüs, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada minibüsün altında kalan 15 yaşındaki Ayşe Daş olay yerinde yaşamını yitirdi. 6 işçi de yaralandı. Bazı işçilerin de olaydan yara almadan kurtuldukları öğrenildi. Hafif yaralanan işçilere 112 acil servis ekipleri olay yerinde ilk müdahaleyi yaparken, yaşamını yitiren Daş’ın cenazesi ise otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

2’si çocuk 4 işçi zehirlendi

Maraş’taki üzücü haber ise bir otelin su deposunda yalıtım çalışması yapan işçilerden geldi. 2’si çocuk 4 işçi, kullandıkları malzeme nedeniyle zehirlenince kaldırıldığı hastanede tedaviye alındı. Olay dün öğle saatlerinde, Hayrullah Mahallesi'ndeki otelde meydana geldi. Su deposunda yalıtım yapan işçilerden Hasan Çam, zehirlenme nedeniyle fenalaşınca bulunduğu yerden çıkamadı. Bunun üzerine 20 yaşındaki Bünyamin Çatalbaş, 16 yaşındaki E.Ç. ve 17 yaşındaki Ö.Ç. depoya indi. Depoya inen işçiler de zehirlenerek fenalaştı. Bir süre sonra işçilerden Hasan Çam, Bünyamin Çatalbaş ve Ö.Ç., kendi imkanlarıyla depodan çıkıp, hastaneye giderken, 16 yaşındaki E.Ç. için yardım istendi. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye, polis ve doğal gaz ekipleri sevk edildi. Emniyet Müdürlüğü ayrıca bölgedeki ekiplerin kullanması için olay yerine çok sayıda gaz maskesi gönderdi.

Ekiplerin yaklaşık yarım saatlik çalışması sonucu E.Ç., kuyudan çıkarılarak, arkadaşlarının bulunduğu hastaneye götürüldü. Tedaviye alınan 4 işçinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. İşçilerin kullandıkları malzeme nedeniyle zehirlendiği öğrenildi.

Yaralanan 6 inşaat işçisinden 2’si çocuk

Afyon’un Bolvadin ilçesinde pazar günü inşaat işçilerini taşıyan bir minibüs kontrolden çıkarak takla atıp tarlaya devrildi. Kazada sürücü ile birlikte 6 inşaat işçisi yaralandı. Sıkıştıkları yerden kendileri çıkan işçiler, ambulansla hastaneye taşındı. Yaralanan işçiler arasında 16 ve 17 yaşlarında iki çocuk da bulunuyordu.

8 ayda 39 çocuk iş cinayetlerinde öldü

İSİG Meclisi verilerine göre Türkiye'de her ay ortalama 5 çocuk çalışırken hayatını kaybediyor. 2020 yılının ilk 8 ayında yaşamını yitiren en az 1306 işçiden 39’u çocuk. Çocuk iş cinayetleri ise tarım ve metal iş kollarında meydana geldi. Tarım sektöründe çocukların yaşamını yitirmesi ise akıllara Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un tarım işçisi çocuklara dair sözlerini getirdi. Bakan Selçuk tarım işçilerini ziyaret ettiği sırada çocuklara tablet vermiş ve tarım işçisi çocukların “ailelerinin yanında vakit geçirdiğini” iddia etmişti. Selçuk’un sözleri çocuk işçiliğini meşrulaştırdığı gerekçesiyle tepki çekmişti.

Etiketler
Türkiye