THY'nin eski başkanı: Yeni havalimanı için hiçbir görüş sorulmadı

THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan Karlıtekin, TV5'te yayınlanan Gazeteci-Yazar Yıldıray Oğur ile Ali Bayramoğlu'nun sunduğu Serbest Görüş programına konuk oldu.

TV5'te yayınlanan Gazeteci-Yazar Yıldıray Oğur ile Ali Bayramoğlu'nun sunduğu(?) Serbest Görüş programına bu hafta Eski THY Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan Karlıtekin konuk oldu. Karlıtekin 3. Havaalanı projesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Yeni havalimanı için hiçbir görüş sorulmadı..."

Yıldıray Oğur, Hamdi Topçu'nun kitabındaki görüşlerine göre İstanbul Havaalanı'na karşı olduğunun anlaşıldığını ve bu konuda Candan Karlıtekin'in ne düşündüğünü sordu. Karlıtekin bu soruya şöyle cevap verdi:

"Tabii o zaman Türk Hava Yolları bayrak taşıyıcı ve Türk sivil havacılığının yarısından biraz fazlası.. Özel sektörde ciddi ivme kazanmıştı hatırlarsanız. Böyle önemli bir konuda bize hiçbir görüş sorulmadı.

Yeni havaalanı yapılacak, kapasitesi ne, nereye... Ben orada görevliyim. Yönetim kurulu başkanıyım, İcra Kurulu başkanıyım. Sadece yönetim değil, biz her gün gidiyorduk."

"'Havaalanı buradan taşınıyor' dedi. 'Allah Allah' dedim..."

Karlıtekin, İstanbul Havaalanı'ndan nasıl haberdar olduğu ise şu sözlerle açıkladı: "2009'un ortalarında buna karar verildi. Karar verildiğini de ben şöyle öğreniyorum: Yeşilköy'e genel müdürlük binası kifayet etmiyor, yeni bir bina yapalım. Orada arsamız da vardı. Projelerini yaptırdık falan... Sonra bir gün Hamdi Bey geldi, 'Boşuna uğraşma,' dedi. 'Hayırdır,' dedim. 'Havaalanı buradan taşınıyor,' dedi.

Allah Allah, dedim. Farklı bir parti değiliz, bir şey değiliz. Hatta İstanbul Belediyesi'nde de eski Ulaştırma Bakanımızla birlikte çalıştık. O İstanbul Deniz ve Otobüsleri Genel Müdürüydü, ben İştirakler Daire Başkanıydım. Ben hiyerarşik olarak üstteydim ama ona abi derdim. Fakat buna rağmen görüşümüz alınmadı. Benim dışımdaki insanlardan da alınmadı."

"İstanbul'u kuzeye ve batıya doğru büyütme hayali vardı..."

Ali Bayramoğlu'nu bu konudaki görüşü ne olurdu diye sorması üzerine Karlıtekin, "Görüşümüz uygun bir pist yapılması kaydıyla, bir miktar belki kamulaştırma yapılacaktı. Azami 2 Milyar Dolara İstanbul'un ihtiyacını idare eder değil, Atatürk Havaalanı, Sabiha Gökçen'e de ikinci paralel pist yapılmak kayıt ve şartı ile ikisi İstanbul'un ve İstanbul üzerinden Türkiye'nin hava taşımacılığı ihtiyacını görürdü. Yakın bir gelecekte de buna ihtiyaç yoktu. Ama mesele şu; İstanbul'u kuzeye ve batıya doğru büyütme hayali vardı," dedi.

"İstanbul'u Kuzey ve Batıya büyütme projesi, Kanal İstanbul da bir etken..."

Yıldıray Oğur'un "Kanal İstanbul yüzünden mi?" sorusuna cevaben Karlıtekin, "Kanal İstanbul da bunun bir parçası," dedi ve ekledi. "İstanbul'da zaten 15-16 Milyon nüfus var. 5 milyon belki, oraya bir nüfus yığacaksınız, bu doğru bir şey değil. Oraya kuracağınız bir şehir yine İstanbul'un merkeziyle ilişkili olacak. Yine büyük bir yük bindirecek İstanbul'un içine.

İklimsel olarak İstanbul'un kuzeyi ile güneyi arasında her zaman derece farkı vardır. İstanbul'un kuzeyindeki ormanlar, İstanbul'un akciğerleri... Hatırlarım mesela 1995 yılında merhum Süleyman Demirel İstanbul Belediyesi'ne geldi brifing almaya.

Biz o zaman İstanbul'un kuzeyine yapılaşma yapmanın nasıl bir cinayet olduğunu kendisine izah etmiştik. İstanbul'u büyütmemek lazımdı. Sonuç itibariyle bir tercihtir, o havalaanının yapılması bizzati ihtiyaçtan değil daha büyük bir İstanbul'un röper noktasını ileriye çekmek içindir. Oraya çekildi."

Etiketler
THY