Gericiler İstanbul Sözleşmesi'ne saldırdı: Şiddeti çağrıştırıyormuş!

Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu, İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösteren raporunda, metnin şiddeti çağrıştırdığı iddia etti.

Gericiler İstanbul Sözleşmesi'ne saldırdı: Şiddeti çağrıştırıyormuş!

Ne AKP’nin ne de gericilerin İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırıları son bulmuyor. Türkiye Düşünce Platformu’nun ardından bir başka gerici platform daha İstanbul Sözleşmesi’ne saldırdı. Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu, İstanbul Sözleşmesi Raporu’nda “Eşcinsel birliktelikler ve günah olarak tanımlanan eylemler meşrulaştırılıyor” diyerek LGBTİ+’ları hedef gösterdi.

Birgün'de yer alan habere göre; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesi istenen raporda, sözleşme metninde şiddeti çağrıştıran bir dil kullanıldığı iddia edildi. Sözleşmenin din, adet, gelenek gibi değerleri yok saydığı öne sürüldü.

Raporda ayrıca LGBTİ+’lar da hedef alındı. Devletin LGBTİ+ haklarını, yok sayması da istenen raporda, “Sözleşme ile tüm kutsal metinlerde açık bir ahlaksızlık olarak tanımlanan eşcinsel birliktelikler; insanlık tarihinin suç, ayıp ve günah olarak tanımladığı eylemler meşru hâle getirilmektedir” denildi.

Sözleşmedeki ‘toplumsal cinsiyet’ kavramından ve “Devletler cinsel yönelimi yasal güvence altına alır” ifadelerinden rahatsız olunan raporda, ‘cinsel yönelimin temel bir hak olarak görüldüğü’ belirtildi.

***

Kadınlardan iktidara 5 talep

AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek ve bazı maddelerini değiştirmek istemesine yönelik tepkiler ise sürüyor. 312 kadın ve LGBTİ+ örgütünün bir araya geldiği, 150’den fazla kurum ve kuruluşun destek sunduğu EŞİK- Eşitlik İçin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin 5 acil talebini yayımladı.

“Talebimiz; yalnızca İstanbul Sözleşmesi’ne dokunulmaması değil, Sözleşmenin tüm gereklerinin acilen yerine getirilmesi için eylem planı açıklanmasıdır” diyen Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun, 5 acil talebi şu şekilde:

■ Eşit yurttaşlık hakkımızı aşındırmaktan vazgeçin.

■ Kazanılmış haklarımızı tehdit eden söylem ve girişimlere son verin.

■ Evde, işte, sokakta, tüm toplumsal yaşamda şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil eylem planı uygulayın.

■ Eğitimi eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, bilimsel, parasız hale getirin.

■ Eşit istihdam, kreş ve işyerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulayın.

Etiketler
İstanbul Sözleşmesi Muş Ağrı Şiddet