Çeşme'de yangın! Evler tahliye edildi

İzmir’in Çeşme ilçesinde çıkan yangın büyürken kentte tahliyeler başladı.

İzmir’in Çeşme ilçesinde dün gece 22:30 sıralarında “trafo kaynaklı” olduğu tahmin edilen yangın çıktı.

Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangına hava aydınlanınca helikopter ve uçakla müdahale başladı. Yangının 50 hektarı aşkın bir alanda etkili olduğu bildirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de çalışmaları yerinde takip etti.

Pakdemirli, “İzmir Çeşme'de makilik alanda çıkan ve an itibariyle 50 hektarlık alanda etkili olan yangına ekiplerimiz 86 arazöz, 9 dozer, 344 personel ile müdahale ediyor. 2 uçak ve 20 helikopterimiz müdahaleye başladı. Sahadayız, yangını durdurma ve etrafını çevirme çalışmaları devam ediyor” dedi.

Yangın nedeniyle 3 site tedbir amaçlı boşaltıldı. Bazı vatandaşlar eşyalarını almak için evlerine geri döndü. Bunun üzerine jandarma ekipleri, siteler önünde önlem aldı.

HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI

Gece boyunca karadan söndürme çalışmalarının sürdüğü yangına sabahın ilk ışıklarıyla uçak ve helikopterlerle de müdahale edilmeye başlandı. Yangına şu anda 13 helikopter, 2 uçak 56 arazöz ile müdahale ediliyor. Yangının yerleşim yerlerini tehdit etmediği bildirildi.

“2-3 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK”

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın yangınla ilgili son gelişmeleri aktardığını belirtti.

Özkan, “2-3 bin kişinin tahliye edileceğini söyleyen Oran, 5 sitenin boşaltıldığını açıkladı” ifadelerini kullandı.

YANGIN TAMAMEN SÖNDÜRÜLDÜ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangın alanında helikopterlerle yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, kendi gözlemine göre yaklaşık 150-200 hektarlık bir alanın zarar görmüş olduğu ihtimalinin bulunduğunu belirtip, ''Gece boyunca hava araçlarının uçmaması bizim için dezavantaj oluşturdu. Akhisar'dan kalkan insansız hava aracımızla yangının kontrolünü yaptık. Sabah saatlerinden itibaren havanın ağarmasıyla beraber su atar helikopterlerimiz ve yönetim helikopterimizle beraber yukarıya çıktık ve çalışmaları yukarıdan bizzat koordine ettim. Memnuniyetle söylüyorum ki yangın tamamen söndürüldü" dedi.

'İŞÇİLERLE BERABER SU HATTI ÇEKTİK'

Son birkaç saatte işçilerle beraber kendisinin de sahada olduğunu dile getiren Bakan Pakdemirli, "Özellikle yangının kuzeydoğusunda işçilerimizin yorulduğunu ve motivasyona ihtiyaçları olduğunu hissettim. Ve yangın sahasına inerek bir alanda ben, bir alanda bölge müdürümüz bir alanda da genel müdürümüz işçilerimizle beraber gereken yerlere su hattı çektik. Şu anda memnuniyetle söylüyorum ki yangın tamamen söndü. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımız da evlerine dönebilirler" diye konuştu.

KASIT AÇIKLAMASI

Çıkış nedeninin trafo kaynaklı dendiğini ancak bununla ilgili çok yönlü soruşturmanın devam ettiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Kasıt veya kusur konusunu valiliğimiz çok yönlü şekilde soruşturuyor. Eğer burada kasıt varsa ki son günlerde bazı yangınlarımızda kasıt olduğu ortaya çıktı. Bu kasıtlı yangını çıkaran vatandaşlarımız da yakalanıp, güvenlik güçlerine teslim edildi. Gereği her zaman yapılır. Benzer bir durumun burada olup olmadığıyla ilgili konu da yakın zamanda ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

'GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 20-30 DAHA FAZLA YANGIN VAR'

İklimin değişmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla her sene çok daha fazla yangınla karşı karşıya kaldıklarını belirten Pakdemirli, şunları söyledi:

"Geçen yıla oranla ay ay karşılaştırdığımız zaman bu yıl yüzde 20-30 daha fazla yangınımız var. Ancak, yangın başına yanan alanımızı da 2,5 hektarlar civarına düşürdük ve bu oran geçen yılların altında. Bu sene gerek su atar helikopterler gerek uçaklar konusunda eskisinden daha motive ve güçlü şekilde çalışıyoruz. Bu kurumsal kapasitenin oluşturulmasındaki büyük katkısı için sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Gelişmiş ülkeler teknolojik anlamda ne kullanıyorsa biz de kullanıyoruz."

Etiketler
Orman yangınları İzmir Çeşme Tahliye