Bir çelişki de Rize'den... Bakanlık ve valiliğin açıklamaları birbirini tutmadı

Erzurum ve Malatya valilerinin açıklamaları ardından Rize Valisi’nin yaptığı açıklama da Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs vaka sayılarıyla çelişti.

Bir çelişki de Rize'den... Bakanlık ve valiliğin açıklamaları birbirini tutmadı

Erzurum ve Malatya valilerinin açıklamaları ardından Rize Valisi’nin yaptığı açıklama da Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs vaka sayılarıyla çelişti. Ankara ve Diyarbakır’dan da Bakanlığın açıkladığı sayıların çok üzerinde bilgiler geldi.

Birgün'den Uğur Koç'un haberine göre; son bir haftada 3 kentin valisi tarafından yapılan açıklamalar, Sağlık Bakanlığı’nın gerçek koronavirüs vaka sayılarını gizlediğine işaret ediyor. Valilerin kentlerine sayılar, Bakanlığın ‘Covid-19 Durum Raporu’ndaki sayıların oldukça üzerinde.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki salgına ilişkin ayrıntılı verileri Haziran ayı sonuna kadar kamuoyu ile paylaşmadı. Haziran sonunda ise, salgının turizme etkisinin devam etmesi üzerine günlük ve haftalık olarak, hem Türkçe hem de İngilizce Covid-19 durum raporları yayımlanmaya başlandı. Raporlarda salgına ilişkin bazı epidemiyolojik verilerle demografik bilgiler yer aldı.

Raporlarda vaka sayılarının coğrafi dağılımına ilişkin tercih edilen yöntem, İstanbul haricinde tüm ülkenin bölgelere ayrılması. İstanbul’un başlı başına bir bölge olarak, ülkedeki diğer 80 il, 11 bölgede ele alındığı raporlarda vaka sayıları, belirlenen bölgelerdeki kentlerde kaydedilen vakaların toplamı şeklinde açıklanıyor.

Son günlerde bazı kentlerin valileri tarafından açıklanan sayılar ise, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilerle ciddi bir çelişkiye sahip.

RİZE’DE 40’LI VAKA SAYILARI

Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Durum Raporu’nda Rize, diğer 5 kentle birlikte ‘Doğru Karadeniz’ bölgesine dahil edilmiş durumda.

Rize Valisi Kemal Çeber, koronavirüs salgınında kentteki duruma dair yaptığı 30 Temmuz tarihli açıklamada, “Uzun süre en yoğun kontrolleri uyguladığımız dönemde maksimum günlük 15 vaka oluyordu. Bugünlerde birkaç kez 40'lı vakaları gördüğümüz gün oldu” ifadelerini kullandı.

Ancak Sağlık Bakanlığı, Rize’nin de dahil olduğu ‘Doğu Karadeniz’ bölgesindeki 6 ilin toplamına dair son bir ay içinde 40’lara ulaşan bir vaka sayısı bildirmedi. ‘Doğu Karadeniz’ bölgesinden son bir ayda bildirilen en yüksek vaka sayısı 25 (24 Temmuz raporu) oldu.

MALATYA’DA ARTAN YOĞUNLUK

Bir diğer vaka sayısı çelişkisi de Malatya’dan.Vali Aydın Baruş, 1 Ağustos tarihli açıklamasında kentte koronavirüs vaka sayısının arttığını söyleyerek, “Son 4 gündür günlük 100'lü rakamları aşıyoruz. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı” dedi.

Malatya da, Sağlık Bakanlığı Covid-19 durum raporlarında ‘Orta Anadolu’ olarak adlandırılan bölgeye dahil. Vali Baruş, sadece Malatya’da son dört günde 100’lü sayıları aştıklarını belirtirken Sağlık Bakanlığı ise, bahsi geçen günlerde, ‘Orta Anadolu’ bölgesindeki 8 kentin vaka toplamını en fazla 45 olarak geçti.

ERZURUM’DAN GELEN AÇIKLAMAYLA ORTAYA ÇIKTI

İl valiliklerinden paylaşılan sayıların Sağlık Bakanlığı verileriyle çeliştiğini ortaya çıkaran ilk açıklama ise Erzurum’dan gelmişti.

Erzurum Valisi Okay Memiş, 30 Temmuz’da yaptığı açıklamada kentte kaydedilen toplam vaka sayısının 2511 olduğunu bildirdi. Aynı tarihte Erzurum’un dahil olduğu ‘Kuzeydoğu Anadolu’ bölgesinden Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiği toplam vaka sayısı ise 2 bin 946 idi.

Bu bilgilere göre bölgeye dahil olan diğer 6 kentte o tarihe kadar toplam 435 vakanın bildirilmiş olması gerekiyor. Oysa diğer 6 kentin bazılarına ilişkin Nisan ve Mayıs aylarında gelen açıklamalardaki vaka sayılarının toplamı dahi, 435’in çok üzerinde.

ATO: KENTTE GÜNLÜK VAKA SAYISI BİNE YAKLAŞTI!

Ankara Tabip Odası, dün yaptığı açıklamada, kentteki günlük vaka sayısının bine yaklaştığını belirtti. Açıklamada, “Sahada aktif çalışan sağlık emekçilerinden (filyasyon ekibinde görevli, poliklinik hizmeti veren ve yoğun bakımda görevli sağlık çalışanlarına kadar) aldığımız bilgiler doğrultusunda Ankara’da günlük pozitif Covid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullanıldı.

Oysa Sağlık Bakanlığı ise, raporlarında Ankara, Konya ve Karaman’ın dahil olduğu ‘Batı Anadolu’ bölgesinde son bir haftada kaydedilen günlük pozitif vaka sayısının 150 ile 200 arasında değiştiğini bildirdi.

TTB MK ÜYESİ: VERİLER DOĞRU DEĞİL

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya da, Tele1 TV’de katıldığı programda Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilerin doğru olmadığını söyledi.

“Diyarbakır’da günlük vaka sayısı örneğin 300 civarında. Urfa’da bu rakam 300-350 civarında” diyen Yerlikaya, “Şu anda açıklanan rakamlar gerçekliğin bir kısmını ifade ediyor. Gerçekliğin bütününü yansıtmıyor” diye konuştu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Malatya Erzurum Rize