Travertenler, çeşitleri ve özellikleri traverten taşlar nedir?

Eskiden evlerin yapımında sadece doğada hazır bulunan taşlar kullanılırdı ve doğada taş olduğu gibi ne ise evin dış görünümü de o şekilde olurdu.

Travertenler, çeşitleri ve özellikleri traverten taşlar nedir?

Eskiden evlerin yapımında sadece doğada hazır bulunan taşlar kullanılırdı ve doğada taş olduğu gibi ne ise evin dış görünümü de o şekilde olurdu.

Fakat günümüzde insanlar yapılarının sadece inşa edilmesine istememekte onun güzel bir estetik yapıya sahip olmasını da arzu etmektedir. Tam bu sebeple traverten taşlar hayatımızda günden güne yer edinmeye başlamıştır. Bir yapı malzemesi olan traverten mermerler, traverten ocaklarından çıkartılır.

Bu traverten ocakları bu taşların yoğun olduğu bölgelerde kurulur. Özellikle Afyon, Manisa gibi illerinin bulunduğu ege bölgesinde traverten maden ocaklarına rast gelmek mümkündür. Daha sonra bu ocaklardan çıkartılan mermerler fabrikalarda işletilerek çeşitli renkte ve türde üretilir.

Traverten Taşlar Nasıl Ve Nerede Kullanılır?

Traverten taşlar yer altında oluşan doğal kayaçlardır. Kullanım amacına uygun kesim ve yüzey işlemleri yapılarak hemen hemen tüm iç mekân dış mekân zemin döşemesi ve duvar kaplaması olarak kullanılır. Daha detaylı bir şekilde söylemek gerekirsek, eğer güzel renkte mutfak tezgâhları gözünüze çarpıyorsa, banyoda mermerler ve traverten fayans ilginizi çekiyorsa, bahçenin duvarları ve bahçe ile yol arasına döşenen güzel motifli taşlar sizde beğeni uyandırıyorsa, bir binanın dış kaplaması size hayran bırakıyorsa ve daha birçok taş hoşunuza gidiyorsa, biliniz ki bütün bunlar traverten taşlarından oluşturulurmuştur.

Günümüz mimari yapıların vazgeçilmez bir yapı malzemesi haline gelmiştir ve hayatımızın hemen hemen her sahasında bu mermerleri görebilmemiz mümkündür. Bu taşlarlar merdivenler kaplanır, duvarlar örünür, teraslar döşenir, bahçeler yapılır, havuzların duvarları kaplanır, çatıların zemini biçimlendirilir, binalar dış cephesi güzel bir şekilde yapılır, evlerinin içi ve dışı fevkalade dekore edilir.

Travertenler, çeşitleri ve özellikleri traverten taşlar nedir? - Resim : 1

Traverten Taş Çeşitleri Nelerdir?

Traverten taşların birçok çeşidi ve rengi vardır. Bazı taşlar rengini ve çeşidini toprağın yapısından ve bulunduğu coğrafi bölgenin özelliklerinden alır. Fakat ekseriyeti fabrikalarda şekillenir ve farklı tonlarda renkler yapılarına katılır. Mesela eskitme görüntüsü vererek taşa nostaljik bir görüntü katılır.

Traverten taşların rengi, kalitesi, şekli bakımından çeşitlere ayrılmakta kalınmıyor, aynı zamanda her çeşidin farklı bir türü vardır. Bu noktayı daha da aydınlık hale kavuşturmak için örnek vermek gerekirse, eskitme bir traverten taşın genellikle rengi kahverengi olmakla birlikte, kahverenginin farklı tonlarından yapılır. Aynı zamanda bu kahverengi eskitme taşın bazılarının kenarları girintili olabilir, bazılarının düz, bazılarının ise dikdörtgen şeklinde olabilir ve kesimleri birbirinden farklılık arz edebilir. Dolayısıyla traverten taşların günümüzde neredeyse çeşitlerini ve türünü tespit etmek imkânsız hale gelmiştir.

Traverten Taşlarının Özellikleri Nelerdir?

Bu taşların en bariz özelliği uzun ömürlü olmasıdır. Bir traverten taşını en az 10 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, istediğiniz renkte, desende, motifte, şekilde, türde, zevkte ve boyutta sunulabilmektedir. Bu nedenle, kullanımı her yerde yaygın hale gelmiştir. Bu taşlarla evlerinizin cephenizi kaplayabilir, traverten patlatma ve eskitme tarzıyla bahçenizi döşeyebilirsiniz.

Ayrıca, bu taşlar sık bir bakıma ihtiyaç duymaz. Bir kere yaptırdığınız vakit, traverten mermerler olduğu gibi kalır ve doğal rengini uzun vakit boyunca muhafaza eder. Yeter ki, kimyasal ürünlerden uzak tutunuz ve belli aralıkla temizleyiniz. Traverten taşlarının bir diğer özelliği çok dayanıklı ve sağlam olmasıdır. Su sızdırmaz, yıpranmaz ve dayanıklıdır.

Traverten Cephe Kaplama Nedir?

Traverten taşlarla cephenizi kaplayabilirsiniz. Son dönemlerde dikkat ettiyseniz birçok binanın, kurumlarının dış cepheleri traverten taşlarla kaplanmaya başlandı. Bunun sebebi, bu taşların diğer yapı malzemelerinden daha iyi, kaliteli vasıflara sahip olmasıdır. Kimi yapı kırmızı traverten tercih ederken, kimisi sarı traverten, kimisi de beyaz ve siyah traverten taşı tercih eder. Bu tercihlerin farklı olmasının sebebi yapının cephesini, çevresiyle uyumlu tutmak istenmesindedir. Aynı zamanda, çağdaş dünyada her rengin, şeklin bir manasının olması ve bu manayla uygun tasarımların yapılmasıdır. Traverten cephe kaplamayla, yapılar enerjide verimlilik sağlar, içerisinde çalışanların ya da oturanlarının refahı üzerinde olumlu etki yapar, estetik değerleri artırır.

Traverten Taşların Fiyatları Nelerdir?

Traverten taş fiyatları taşın kalitesi, şekli, rengi ve boyutuna göre değişmektedir. Fiyatı birim üzerinden hesaplanır. Örnek olarak, kırmızı traverten taşının birim fiyatı 40 ila 120 lira arasında değişmektedir. Eğer kırmızı traverten taşı aynı zamanda eskitmeyse fiyat daha da artmaktadır. Patlatma traverten taşın fiyatı ise 100 ila 400 lira arasında değişmektedir.