Sağlık Bakanlığı'nın verileri hem sınırlı hem çelişkili

İTO Genel Sekreteri Dr. Öztürk, Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün açıkladığı Covid-19 Durum Raporu’nu değerlendirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın verileri hem sınırlı hem çelişkili

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınının ülkede görülmesinden yaklaşık dört ay sonra vakalara ilişkin bazı bilgileri önceki gün erişime açtı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından erişime açılan veriler, Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verileri BirGün’e değerlendiren İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler, ‘sınırlı verilerdir.’ Açıklanan raporda en dikkat çekici kısımlardan biri, ölenlerin yüzde 70’inin 65 yaşının üzerinde olduğunun belirtilmesi. Çünkü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5 Haziran’da yaptığı açıklamada ölenlerin yüzde 93’ü 65 yaşının üzerinde’ demişti” ifadelerini kullandı.

Dr. Öztürk, açıklanan rapora göre, vaka sayılarının özellikle Güneydoğu Bölgesi’nde dikkati çeken bir şekilde arttığını vurguladı:

“Özellikle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere virüs büyükşehirlerden Anadolu’ya taşınıyor. Özellikle Güneydoğu’da durumun hakikaten vahim olduğunu söylemek mümkün. Güneydoğu’dan bize çok fazla bilgi geliyordu ama durumun bu kadar vahim olduğunu açıkcası bizde bilmiyorduk. Sonuç itibariyle de tehlikenin Sonuç itibariyle de tehlikenin geçmediği gözüküyor.”

Mart ayından bu yana da Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs salgınına ilişkin birçok veriyi açıklamadığını vurgulayarak bakanlığın tüm verileri açıklaması gerektiğinin altını çizmişti.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Sağlık Bakanlığı