Koronavirüs gölgesinde YKS: Görevli eksikliği yaşandı

Öğrencilerin talebi görmezden gelinerek 27-28 Haziran’da düzenlenen YKS’de yaşanan teknik sorunlar, “Sınav ertelensin” talebinin haklılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Koronavirüs gölgesinde YKS: Görevli eksikliği yaşandı

Öğrencilerin talebi görmezden gelinerek 27-28 Haziran’da düzenlenen YKS’de yaşanan teknik sorunlar, “Sınav ertelensin” talebinin haklılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, ÖSYM’nin sınav görevlisi arayışı, öğretmenlerin salgın nedeniyle görev almak istememesi nedeniyle son güne kadar sürdü. Birçok yerde eksik gözetmenle sınav gerçekleştirilirken ne yapacağını bilmeyen görevliler nedeniyle öğrenciler zor duruma düştü. ÖSYM’nin verilerine göre, 188 bin merkezde gerçekleştirilen sınavlarda toplam 714 bin 181 sınav görevlisi yer aldı.

TEK GÖREVLİ

Öğretmenler, salgın nedeniyle sınavda görev almak istemeyince YKS’de sınav görevlisi eksikliği yaşandı. Sınava giren öğrencilerden edinilen bilgiye göre, bazı salonlarda yalnızca bir sınav görevlisi bulundu. Pek çok salonda, sınav görevlilerinin kusurları nedeniyle öğrenciler zor anlar yaşadı.

SINAVDA SOHBET

Sınava çok kısa bir süre kala görevlendirilen gözetmenlerin, sınav sürecinde yapılacak işleri sınav sabahı öğrenmeye çalıştığı iddia edildi. Sınav sonrası optiklerin toplanması, evrak kontrolü gibi konularda sorunlar yaşandığı kaydedilirken sınav esnasında da çok sayıda problem yaşandığı belirtildi. Sınava giren adaylarının anlattıklarına göre, gözetmenlerden bazıları sınav esnasında adaylarla sohbet etmeye çalıştı.

ERKEN BİTİRİLDİ

Sınav sürecinde yaşandığı öne sürülen aksaklıklar bunlarla da sınırlı kalmadı. Ankara Demetevler’de ve İstanbul Küçükçekmece’de sınav salonundaki adaylar, sınavdan yarım saat erken çıkarıldı. Saat 13.00’te bitirilmesi gereken sınav 12.30’da bitirilirken öğrenciler sınav görevlilerinden şikâyetçi olacaklarını söyledi.

OLAĞANÜSTÜ KOŞULLAR

YKS’de yaşanan sıkıntıların ÖSYM’nin planlama ve koordinasyon eksikliği ile sınav görevlilerinden kaynaklı olmak üzere iki ana başlıkta değerlendirilebileceğini ifade eden Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, şunları söyledi:

“Sınav görevlilerinin, özellikle de bina sınav sorumlularının sorunlara müdahale konusunda eksiklikleri söz konusu. Bu durumun olası iki temel nedeninden söz edilebilir. Bunlardan birincisi, ÖSYM’nin sınavla ilgili yaptığı görevlendirmeler, diğeri de deneyimli pek çok öğretmenin bu sınavlarda salgından kaynaklı görev almak istememesi olarak ifade edilebilir. Sınavlarda yaşanan olumsuzlukların nedenini bireysel hatalar olarak değil olağanüstü koşullarda sınav yapılmasında ısrar edilmesi olarak değerlendiriyoruz.”

Sorumluluk ısrar edenlerin

Eğitim Sen de sınavda yaşanan ihlallere karşı açıklama yaptı. Açıklama özetle şöyle: "Sınav görevlilerinin bilgilendirilmesinde şeffaf davranılmamıştır. Covid-19 tedavisi gören adayların sınava gireceği binalarda görevlendirilenlere önceden bu durumun bilgisi verilmeyerek, bilgiye dayalı tercihte bulunma hakları dolaylı olarak ellerinden alınmıştır. Covid-19 tedavisi gören öğrencilerin okullara getirilerek sınava alınması bu öğrencilerin eğitim hakkı açısından sorunlu bir durum yaratmıştır. Hastalık nedeniyle sınava hazırlanma, sınav günü sınava odaklanma ve kaygı kontrolü açısından sorun yaşayan öğrencilerin eğitim hakları ihlal edilmiştir. Yaşanan sorunlar sınav görevlilerinin bireysel hataları olarak kabul edilemez. Sorumluluk bu koşullarda sınav yapılmasında ısrar edenlerindir."

Meclis gündemine taşındı

Sınavdan erken çıkarılma olaylarını CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan "Öğrencilerin sınavdan 30 dakika erken çıkarılmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Yangın mı çıkmış? Sel mi basmış? Olağanüstü bir durum yaşanmış olsa anlaşılır ve onun da telafisi bir şekilde yapılır fakat böyle bir durum da yok ortada. Konunun araştırılmasını ve mağdur edilen öğrencilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor" dedi.

Etiketler
Öğrenci