Nagehan Alçı: Atatürkçülüğün ruhuna El Fatiha okuyabiliriz

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin yazılarını sürdürürken, "Atatürkçülüğün ruhuna El Fatiha okuyabiliriz.'' dedi.

Nagehan Alçı: Atatürkçülüğün ruhuna El Fatiha okuyabiliriz

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, bugünkü "Ayasofya’yı ibadete açarken gayrimüslimlerin taleplerine de kulak vermek şart" başlıklı yazısında, "Atatürkçülüğün ruhuna El Fatiha okuyabiliriz. Bu gelenek adeta öldü.1960’ların siyasi konjonktüründe ortaya çıkmış üçüncü dünyacı ve Batı düşmanı sol Kemalizm ise Atatürk bağlamında seküler kesimde hegemonik ideoloji haline geldi." ifadelerini kullandı.

Alçı, "Dün Ayasofya konusunda mütedeyyin kesimin duygularını ve özlemini seküler insanlar olarak anlamamız gerektiğini yazdım. Ayasofya’nın ibadete açılmasını destekledim. Öte yandan İstanbul’un ulu camisi Ayasofya ibadete açılırken aynı şekilde gayrimüslim vatandaşların da hassasiyetlerini ve taleplerini anlamamız gerektiğini ifade ettim. Bugün gayrimüslimlerin hakları ve özgürlükleri konusunda bir muhasebe yapmak istiyorum." görüşünü savundu.

Alçı'nın yazısı şöyle:

Dün Ayasofya konusunda mütedeyyin kesimin duygularını ve özlemini seküler insanlar olarak anlamamız gerektiğini yazdım. Ayasofya’nın ibadete açılmasını destekledim.

Öte yandan İstanbul’un ulu camisi Ayasofya ibadete açılırken aynı şekilde gayrimüslim vatandaşların da hassasiyetlerini ve taleplerini anlamamız gerektiğini ifade ettim.

Bugün gayrimüslimlerin hakları ve özgürlükleri konusunda bir muhasebe yapmak istiyorum.

Recep Tayyip Erdoğan hükümetleri döneminde Cumhuriyet tarihi boyunca atılmamış adımlar atıldı, hak ihlalleri giderildi. Ancak eksik olan, dondurulan, karşılanmayan talepler de var son yıllarda.

2019’un Ağustos ayında Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Bir Süryani kilisesi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilköy’deki kilisenin temel atma törenine katıldı.

96 yıl boyunca tek bir Süryani kilisesi yapılmamış bu ülkede…

Yine 2019 Aralık ayında ise 40 yıl sonra ilk kez Yahudiler Gaziantep’te Hanuka bayramlarını resmi törenlerle kutladılar.

Hem Galata’da hem Antep’te törenler yapıldı, AK Partili belediye başkanları bu törenlere katıldılar. Hakikaten çok güzel bir tabloydu.

Etiketler
Ayasofya tartışması Nagehan Alçı Habertürk