Komadaki tutukluyu kelepçeyle yatağa bağladılar

Uzun süredir komada olan L. H. isimli tutuklu kelepçe takılarak yatağa bağlandı.

Komadaki tutukluyu kelepçeyle yatağa bağladılar

Uzun süredir komada olan L. H. isimli tutuklu kelepçe takılarak yatağa bağlandı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvuran avukat O.Y., L. H.’ye kelepçe takılmasının kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirtti.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; TİHEK Kurul Kararı’nda yer alan bilgilere göre L. H.’nin kapalı ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunurken 20 Şubat 2019’da hastaneye sevk edilip burada en az 36 gün boyunca komada kaldığı ve bu süre boyunca kelepçe takıldığı ortaya çıktı.

TİHEK’in yaptığı incelemede, ifadelere yer verildi:

“Hükümlü veya tutuklu olmayan hastalarla birlikte aynı bölümde tedavi görmektedir. Bu nedenle sağ kolu kelepçe ile yatağın demirine güvenlik gerekçesiyle sabitlenmiştir. Ayrıca Jandarma 24 saat boyunca izlemektedir.” Hastane yönetiminin, kuruma verdiği yazılı görüşte jandarmanın sözlü olarak uyarıldığı ifade edilirken İl Jandarma Komutanlığı tarafından ise tutukluluta kelepçe takılmaması konusunda uyarı yapılmadığını aktarıldı. TİHEK Kurul Kararı’nda tutuklunun yoğun bakımda kelepçeyle tedavi görmesi nedeniyle İl Jandarma Komutanlığı ve hastane tarafından “kötü muamele yasağının ihlal edildiğine” karar verildi.

HASTA TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Vefa Kartal yaşamını yitirdi. 26 yıldır cezaevinde kalan Kartal’ın kalbinde ritim bozukluğu, beyninde sürekli büyüyen 3 kitle ve daha pek çok hastalığı vardı.