Halk TV'de 3 bakan ve belediyelere 65 yaş üstü vatandaşlarla ilgili önemli çağrı

Barış Yarkadaş, Halk TV canlı yayında haklarında sokağa çıkma yasağı kararı verilen 65 yaş üstü vatandaşların karşılaştıkları mağduriyete ilişkin konuştu.

GERÇEK GÜNDEM - Halk TV'de Gürkan Hacır'ın sunduğu 'Şimdiki Zaman Siyaset' programının konukları Genombilim Uzmanı Dr. Serdar Savaş, Halk Sağlığı Uzman Prof. Dr. Ahmet Saltık, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çırak, gazeteciler İsmail Saymaz, Elfin Tataroğlu ve Barış Yarkadaş'tı.

Halk TV'de koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili Türkiye'de alınan önlemler ve son durum masaya yatırıldı.

CHP 26. Dönem Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, Halk TV canlı yayınında haklarında sokağa çıkma yasağı kararı verilen 65 yaş üstü vatandaşların karşılaştıkları mağduriyete ilişkin çarpıcı örnekler verdi.

Yarkadaş'ın 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkamadıkları için bankacılık işlemlerinde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya çağrıda bulunduğu konuşması şöyle:

VAKIFBANK KREDİYİ NASIL VERMEDİ?

"Bu ekranda Türkiye'nin en şanslı insanlarından birinden bahsedeceğim; İsmi Mehmet Ay. Kendisi 68 yaşında, emekli. Sabahleyin beni aradı. Vakıfbank'tan 10 bin TL kredi istemiş, kendi deyimiyle 3 bin TL'ye razı olmuş.

Alamamış! Neden alamıyor? Bankacıyı aramış, "Bana mesaj geldi, ben 68 yaşındayım. 10 bin TL istedim, 3 bin TL geldi. Nasıl alacağım bu krediyi sizden?" Banka memura da haklı olarak ,"Sizin 65 yaş üstü olduğunuz için sokağa çıkma yasağınız var. O yüzden gelemezsiniz." Peki demiş, "Torunumu göndersem, torunum alsa?" "O da gelse ona da veremeyiz" demişler. "Peki kardeşim ben bu parayı nasıl alacağım?" demiş. Mehmet Ay'a bankadan verilen yanıt şu; "Vefa Destek Grubu'nu arayın, Vefa Destek Grubu sizin adınıza gelsin alsın."

Türkiye'nin en şanslı insanı neden dedim? Onbinlerce insan krediye başvurdu. Kimseye kolay kolay çıkmıyor, Mehmet amcamıza çıkmış ama, Mehmet amcamız kredisini çekemiyor. Çünkü Vefa Destek Grubu'na ulaşamıyor!

"Günlerdir, telefonla arıyorum. Bir türlü ulaşamıyorum" diyor. Bugün şans eseri 19. aramasında düşürebilmiş. Oradaki Vefa Destek Grubu'nun telefonun başındaki kişiyle de tartışmışlar.

Mehmet amca diyor ki; "Arkadaş benim kredimi verin! Ben bu krediyi nasıl alacağım?" Şimdi işin saçmalığına bak! Burada defalarca, "65 yaş üstü yurttaşlarımıza, en azından hafta içi bir gün izin verin. Bize 65 yaş altına yasak koyun. Biz o gün dışarı çıkmayalım. Ama 65 yaş ve üstü çıksın. Bankadaki işini halletsin, gitsin doğalgaz faturasını yatırsın. Başka bir sıkıntısı varsa onu halletsin... Pazar günü çıkmaları doğru mu, doğru! 4 saat iyi bir süre sayılır. Pazar günü 65 yaş üstü yurttaşlar gidip en temel ihtiyaçlarını nasıl giderecekler? 65 yaş üstü birçok kişi yalnız yaşıyor.

Şöyle saçmalıklar yaşanıyor; Torununa maaş kartını veriyor. "Benim maaşımı çeker misin?" diyor. Torunu gidip nenesinin, dedesinin maaş kartından maaşını çekmek istediğinde banka bu kartı boke ediyor! "Sizin dışarı çıkmanız yasak, bu kartı kullanamazsınız" diyor.

FAHRETTİN KOCA, SÜLEYMAN SOYLU VE ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK'A ÇAĞRI

Buradan Sağlık Bakanı'na (Fahrettin Koca), İçişleri Bakanı'na (Süleyman Soylu) ve Aile Bakanı'na (Zehra Zümrüt Selçuk) sesleniyorum; Bugün beni 65 yaş üstü Muharrem Kalıpçı adlı bir yurttaşımız aradı. "Ben engelliyim, aylardır sokağa çıkmıyorum. Şimdi bize bir izin verildi. Beni çocuğum dışarı çıkarabilir mi? Eğer çıkarırsa polis ona ceza keser mi?"

65 YAŞ ÜSTÜ ENGELLİ YURTTAŞLARIMIZIN YANLARINDA REFAKATÇİ OLMALI

Buradan bu konuyla ilgilenen yetkililere seslenelim. Hükümetin bu programı izlediğini biliyoruz. En azından kupür olarak, görüntü olarak önlerine gidiyor. Böyle bir sorun var Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş ve üstü engelli yurttaşlarımızın yanlarında bir refakatçi olması gerekir. En azından Aile Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, belediyelerle kurulacak bir birim. O yurttaşlarımızın merdivenlerden indirilmesi, tekerlekli sandelye ile dolaştırılması gibi desteklerde bulunabilir.

BELEDİYE BAŞKANLARINA DA SESLENDİ: ANNELER GÜNÜNDE SÜRPRİZ YAPIN

Buradan sadece Sağlık Bakanı'na değil, Sayın Ekrem İmamoğlu'na, Sayın Mansur Yavaş'a, Sayın Muhittin Böcek'e, Sayın Tunç Soyer'e, Sayın Yılmaz Büyükerşen'e, Sayın Vahap Seçer'e, Sayın Fatma Şahin'e, Sayın Zeydan Karalar'a, Sayın Özlem Çerçioğlu'na.... CHP'li, AKP'li, MHP'li, HDP'li tüm belediye başkanlarına da bir çağrı yapıyorum:

65 yaş ve üstü yurtaşlarımız dışarı çıktıklarında onlara birer refakatçi verin. Pazar günü dışarı çıkan ailelerimize Anneler Günü olması dolayısıyla güzel bir sürpriz yapsınlar. Belediye başkanlarının da bunu dikkate alacağını düşünüyorum.

"BİR GÜN DE HAFTA İÇİ YAPILMALI"

Şunu söyleyeyim bırakayım; 65 yaş ve üstünün pazar günü sokağa günü çıkması doğru, ama bu uygulamanın bir gün de hafta içi bir gün yapılması gerekir.

Etiketler
Sokağa çıkma yasağı Barış Yarkadaş Ağrı Halk TV