Kulis: Soylu'nun istifasının arkasında Bilim Kurulu mu var? Karardan Erdoğan'ın haberi var mıydı?

Soylu'nun istifasında, Bilim Kurulu üyelerinin tepkisi ve "Pelikan" grubunun da etkili olduğu; Erdoğan'ın istifayı reddinin, "Albayrak cephesine karşı Soylu'nun elini güçlendirdiği" iddiaları konuşuluyor.

Kulis: Soylu'nun istifasının arkasında Bilim Kurulu mu var? Karardan Erdoğan'ın haberi var mıydı?

10 Nisan Cuma akşamı, iki günlük sokağa çıkma yasağı kararının, uygulamaya sadece iki saat kala kamuoyuna duyurulmasından kaynaklı olarak yaşanan izdiham görüntüleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Süleyman Soylu'nun bu kararı almasında, Bilim Kurulu'nun bazı üyelerinin ve parti içinden önemli bazı isimlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da iletilen, "Haftalardır verilen emekler boşa gitti" tepkilerinin etkili olduğu konuşuluyor. Tepkiler ve yansımaları üzerine istifa ettiğini Twitter hesabından duyuran Soylu'nun bu kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmemesi, "İstifa kararını Erdoğan'a danışmadan aldı, krizden güçlenerek çıktı" yorumlarına yol açtı.

AKP'nin yükseliş döneminde rol alan bazı isimlerin, özellikle teşkilatlarda görev yapmış eski yöneticilerin partideki yükselişinden rahatsız oldukları Süleyman Soylu, bugün (12 Nisan 2020 Pazar) akşam saatlerinde sürpriz bir biçimde İçişleri Bakanlığı'ndan istifa etti. Uzun süredir parti içindeki iktidar mücadelesinin en önemli isimlerinden birisi olarak gösterilen, hem Erdoğan'ın hem de MHP lideri Devlet Bahçeli'nin desteğiyle etki alanını günden güne genişleten Soylu'yu istifa noktasına, cuma akşamı yaşanan "sokağa çıkma yasağı izdihamı"na ilişkin görüntüler getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'la gergin ilişkileri daha önce kamuoyuna yansıyan Soylu'nun istifasında, daha önce Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık'tan istifasında rol oynayan "Pelikan" adıyla bilinen grubun da etkili olduğu iddiası, kulislerde öne sürüldü. Erdoğan'ın istifayı kabul etmemesinin, "Berat Albayrak cephesine karşı Soylu'nun elini güçlendirdiği" de kulislerde öne sürülen iddialar arasında.

BİLİM KURULU'NDAKİ TEPKİ

T24'ün kulislere yansıyan iddialardan topladığı bilgilere göre, Soylu'nun istifasında, Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs pandemisi nedeniyle oluşturduğu Bilim Kurulu'ndan yansıyan tepkiler de etkili oldu. Bilim Kurulu'nun bazı üyelerinin, Soylu'nun verdiği rakamlar esas alındığında bile, 250-300 bin kişiyi sokağa döken uygulamaya büyük tepki gösterdiği ifade edildi. Söz konusu üyelerin, "Haftalardır verilen bütün emekler boşa gitti. Telafisi çok güç uygulamalar yapılıyor" tepkisini gösterdikleri ve "sorumluluk" vurgusuyla "bu koşullarda görevi sürdürmelerinin anlamlı olmadığını" belirterek istifa mesajı ilettikleri bildirildi. Bilim Kurulu üyelerinden Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ateş Kara da, Twitter'dan yaptığı çağrıda, sokağa çıkma yasağından sonra marketlere akın eden yüz binlerce kişinin, bulaş riskine karşı "14 gün boyunca kendilerini karantinaya almalarını" istedi.

Bu tepkilerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarıldığı kaydedildi. AKP içinde de uygulama nedeniyle Soylu'ya tepkilerin olduğu, etkili bazı isimlerin Cumhurbaşkanlığı'na, "İnsan üstü verilen çabalar anlık kararlarla boşa düşürüldü. Çok kötü görüntüler oluştu" değerlendirmelerini ilettikleri ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gelen tepkilerle ilgili olarak Soylu'ya görüşlerini aktardığı da iddia edildi. İddiaya göre, Soylu, yaşananların ardından istifa kararı aldı ve "Erdoğan'a sadakat" vurgusu içeren söz konusu açıklamayı yaptı.

DANIŞMADAN MI KARAR ALDI

Kısa süre sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın istifayı kabul etmediği, Soylu'nun görevini sürdüreceğinin belirtilmesi tartışmaları boyutlandırdı.

Bu durum, Soylu'nun, Twitter hesabından duyurduğu istifa kararı konusunda, "Cumhurbaşkanı'na danışmadan mı bu kararı aldı" sorularına yol açtı.

Etiketler
Bilim Kurulu Kulis Pelikan