Erdoğan: Görünmez düşmana karşı zor bir savaş yürütüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin koronavirüs salgını konulu olağanüstü video konferans zirvesinde konuştu. Erdoğan, "Görünmez düşmana karşı zor bir savaş yürütüyoruz. " dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi Liderler Zirvesi'nde konuştu.

Erdoğan, "Aldığımız tedbirler aramızdaki ticareti olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle ulaştırma, gümrük sınır geçişleri gibi alanlarda halk sağlığını gözetmek suretiyle olabilecek en pratik çözümleri en kısa zamanda hayata geçirmeliyiz." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

- Görünmez düşmana karşı zor bir savaş yürütüyoruz. Türk Konseyi Zirvesi koronavirüs salgınıyla mücadelede dayanışmamızı perçinleyecektir.

- Salgının etkisiyle aynı zamanda küresel çapta bir sosyo ekonomik krizle de karşı karşıyayız.

- Türkiye olarak virüsün yayılmaya başladığı ilk günden itibaren, gerekli tedbirleri süratla hayata geçirdik. Salgının toplum psikolojisinin üzerindeki etkilerini göze alarak bu konuda ve önerilerde bulunaccak ayrı bir mekanizmayı Toplum Bilim Kurulu adıyla tesis ettik.

- Son 17 yılda sağlık alanına yaptığımız yatırımlar sayesinde, salgına nispeten daha hazırlıklı yakalandık. Aynı şekilde sağlık malzemelerinin üretimi ve tedariki konusunda şu anda kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadık.

- Aldığımız tedbirler aramızdaki ticareti olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle ulaştırma, gümrük sınır geçişleri gibi alanlarda halk sağlığını gözetmek suretiyle olabilecek en pratik çözümleri en kısa zamanda hayata geçirmeliyiz.

- Bakü-Tiflis- Kars hattı üzerinden mevcut yüke ek günlük 3 bin 500 ton yükün taşınabilmesi için çalışmalar yapıyoruz.

- Konsey üyelerimizden geçiş belgesi kotası, geçiş ücretleri, sürücü vizeleri gibi konularda kolaylık sağlamalarını bekliyorum.

- Serbest, açık ve kurallara dayalı bir anlayış çerçevesinde uluslararası ticaretin ve kargo taşımacılığının sürdürülmesi tedarik zincirinin sürekliliği açısından hayatidir.

- Allah'ın izniyle koronavirüsle savaşı elbette kazanacağız, ardından da yeni bir dünya gerçeği ile karşı karşıya kalacağız.

- Gelişmeler Hazar geçişli orta koridorun güçlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

- İletişim sektörü de bu salgın ile önemli bir sınavdan geçiyor.

- Konseyimizin siber güvenlik olgusunun geliştirilmesi ve uygulanması konusunda da rol alabileceğine inanıyorum.

- Bu sıkıntılı dönemler de inşallah kısa sürede bitecek, çok daha aydınlık ve huzurlu günler bizleri kucaklayacaktır.

Etiketler
Salgın