Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Toplum Bilimleri Kurulu oluşturuldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri ile yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Toplum Bilimleri Kurulu oluşturulduğunu duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Toplum Bilimleri Kurulu oluşturuldu

Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, koronavirüs ile mücadelede son durumu görüşmek için ikinci kez video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklama gerçekleştirdi.

Fahrettin Koca, "Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmaya henüz başlanmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmalara gittik. Bunun ilk sonuçlarından biri bilim kurulunun kurulmasıydı. Tıp dünyasından 35 bilim adamının oluşturduğu bu kurul bilimsel temelli, yöntemli bir mücadele yürütmemize rehberlik etti." ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca'nın açıklamasının satır başları:

83 milyon olarak her birimiz virüsün tehdidi altındayız. Dayanışma içinde olmalıyız.

Bulaşma oranlarının yüksek olduğu şehirler ortak bir özellikleriyle dikkat çekmektedir. Bu şehirler yurt dışı geliş gidişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirdir.

Sokağa çıkma konusunda da kısıtlar getirildi. Tüm Türkiye'de ise 20 yaş altı gençlerimizle 60 yaş üstü büyüklerimizden evde kalmaları konusunda kesin talebimiz var.

Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk. İzolasyon kuralına şimdi şehir şehir uymamız zorunludur. 83 milyonu oluşturan bireylerin izolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Bu seçeneğin çok kolay olduğunu vurgulamak isterim.Bu mücadelede 2 taraf var. Taraflardan biri yüksek yayılma kapasitesine sahip olan virüstür. Diğer taraf biziz.

Her birimizi eşit derecede tehdit eden virüse karşı güç birliği içinde olmamız gerekiyor. Tam bir dayanışma içinde olma, insan sağlığını korumak için özveride bulunma, işbirliği yapma zamanıdır. Hepimizin çabası, herhangi birimiz içindir. Mücadelemizde buluştuğumuz ortak payda insanın sağlığı, kutsiyetidir.

Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmaya henüz başlanmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmalara gittik. Bunun ilk sonuçlarından biri bilim kurulunun kurulmasıydı. Tıp dünyasından 35 bilim adamının oluşturduğu bu kurul bilimsel temelli, yöntemli bir mücadele yürütmemize rehberlik etti.

Bugün mücadelenin kavramı genişlemiş durumda. Toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olabilmemiz için farklı ihtiyaçlar ortaya çıktı. Bu amaçla, toplum bilimleri kurulu adını verdiğimiz yeni bir kurul oluşturduk.

Kurul, süreçle ilgili öngörü çalışmaları yapacak, toplumsal öneriler getirecek. Toplum, birey, aile olarak nelerden kaçınmamız gerektiği konusunda tekliflerde bulunacak. Bu uygulama, dünyada bir ilktir.

Salgının kaynağı olan koronavirüsle ilgili dünyada araştırmalar devam ediyor. Ülkemiz de önemli bir bilgi birikimi oluşturmuş durumda. Konu, bilim dünyası için yenidir. Çin'den gelen ilk veriler sadece yaşlıları daha çok tutan bir hastalık gibi izlenim bırakmıştı. Şu anda hızla yayılan bir virüsle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Baştaki bilgiler doğrultusunda bütün dünyada risk grubu 60 yaş üstü olarak tanımlanmıştı. Bugün risk grubunun kapsamı genişlemiştir. 60 yaş üstüyle birlikte kronik hastalığı olan herkes yüksek risk grubuna dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamıştır.

Sağlıklı görülen taşıyıcıların varlığı kesinlikle unutulmamalıdır. Çözüm ise izolasyondur. Şüphelilerin taranması konusunda önemli bir gelişme göstermiş durumdayız. Günlük test sayımızın önümüzdeki haftayla 30 bine ulaşmasını umuyoruz. Test sayısı arttıkça pozitif vaka sayımız artmaktadır.

Hastalığın seyrinde akciğer tutulumu,, solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardan. Bu hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonunda azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda büyük rolü olduğunu düşünüyoruz. Biz, ilk bulgularımıza dayanarak ilacı erkenden temin ettik. Hastalarımıza bugün ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık.

Sağlık çalışanlarımız tanı konularak tedavi edilen hastalarımızı sağlıklarına kavuşturmak için tüm fedakarlıklarını ortaya koyuyor. Hasta sayısına göre kayıp oranlarımız sınırlı seyrediyor. İlaç tedavisine erkenden başlamanın sonuçlarını görüyoruz.

Bize her hastamıza sahip çıkma imkanı sunan sağlık sistemimizdir. Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Bakanlığımızın desteğiyle farklı tedavi alternatiflerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir.

Plazma tedavisi gibi gündemler kamuoyunun gündemindedir. Şimdilik araştırma aşamasında olan bu tedavilerin kesin çözüm gibi sunulması yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.

Aşı çalışmaları için de aynı durum söz konusudur. Araştırmaların başarıyla sonuçlanması yönünde umudumuz ve inancımız var.

İzole edilmesi gereken hastalarımızı dijital yöntemle takip edeceğiz. Gerektiğinde kendilerini hemen uyaracağımız bir sistemin hazırlıklarını tamamladık. Bu sistemin detaylarını daha sonra açıklayacağım.

Gerekli olduğunda her hastaya hastanede tedavi, ihtiyaç duyan her hastaya yoğun bakım desteği verecek imkanımız var. Bütün tedbirlerimize rağmen virüs kişiden kişiye bulaşmaya devam ediyor. Geldiğimiz noktada bunu kontrol altına almak zorundayız.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Bilim Kurulu Fahrettin Koca Salgın