Tekâlif-i Milliye emirleri nedir? Tekâlif-i Milliye emirlerinin maddeleri nelerdir?

Erdoğan, Tekâlif-i Milliye emirlerini yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri ile karşılaştırarak yeniden gündeme taşıdı. Peki Tekâlif-i Milliye emirleri nedir? Tekâlif-i Milliye emirlerinin maddeleri nelerdir?

Tekâlif-i Milliye emirleri nedir? Tekâlif-i Milliye emirlerinin maddeleri nelerdir?

Kurtuluş Savaşı'nın sembolleri arasında yer alan Tekâlif-i Milliye emirleri yeni tip koronavirüs (Covid - 19) salgını ile mücadele kapsamında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden gündeme getirildi.

Milli Kurtuluş Savaşı her türlü zorluğa ve yokluğa rağmen gayret ve inançla devam ederken yaşanan zorlukla mücadelede tüm ulusun birlikte mücadele etmesinin sembolü Tekâlif-i Milliye emirleri oldu.

Tekâlif-i Milliye emirleri nedir? Tekâlif-i Milliye emirlerinin maddeleri nelerdir? - Resim : 1

Tekâlif-i Milliye emirleri nedir? Tekâlif-i Milliye emirlerinin maddeleri nelerdir?

İnönü muharebelerinde Yunan işgalcilere darbe vuran Türk ordusu Sakarya Savaşı’na hazırlanırken Mustafa Kemal Paşa 5 Ağustos 1921’de ‘Başkomutan’ sıfatıyla bizzat ordunun başına geçmişti.

Büyük Millet Meclisi 3 aylık süreyle bütün yasama yetkilerini de Başkomutan’a devretmişti. Başkomutan bu yetkilere dayanarak 7-8 Ağustos’ta Tekâlif-i Milliye (Milli Yükümlülükler) emirlerini yayımladı.

Bu emirlerle birlikte Başkomutan Mustafa Kemal, ‘topyekün mücadele’ stratejisini de hayata geçiriyordu. Bu emirle ‘topyekün savaş’ stratejisini de hayata geçirmişti. Atatürk daha sonra bu stratejiyi Nutuk’ta ‘Millet fertleri, yalnız düşman karşısında bulunanlar değil, köyde, evinde, tarlasında bulunan herkes silâhla vuruşan savaşçı gibi, kendini vazifeli sayarak bütün varlığını yalnız mücadeleye verecekti...’ sözleriyle açıkladı.

İşte Atatürk’ün o emirleri:

1)Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

2)Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

3)Her aile bir askeri giydirecek.

4)Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

5)Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

6)Her türlü makineli aracın %40’ına el konacak.

7)Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20'sine el konacak.

8)Sahipsiz bütün mallara el konacak.

9)Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

Etiketler
Salgın