Çavuşoğlu, İspanya ile yaşanan solonum cihazı krizinin perde arkasını anlattı: Bizdeki şirketler de fırsatçılık yapıyor

"Burada bizdeki şirketler de fırsatçılık yapıyor. İhraç ederse daha fazla para kazanıyor. Ve izne tabi olmasına rağmen izin almadan sözleşmeyi yapıyor, sonra onları bizim üstümüze salıyor. Baskı yaptırıyor. Kurnazlık yapıyorlar."

Çavuşoğlu, İspanya ile yaşanan solonum cihazı krizinin perde arkasını anlattı: Bizdeki şirketler de fırsatçılık yapıyor

İspanya ile yaşanan 'solunum cihazı krizi' yapılan karşılıklı açıklamalarla çözüldü. Krizin perde arkasını ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Abdülkadie Selvi'ye anlattı.

İşte Çavuşoğlu'nun İspanya ile yaşanan krize dair anlattıkları:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İspanya’yla krizin çözüm sürecine girdiği saatlerde konuştum. İspanya Dışişleri Bakanı Laya’nın Türkiye aleyhindeki yayınlara tepki gösterip yardımları için teşekkür ettiği sıralarda, Çavuşoğlu’na “İspanya ile kriz çözüldü mü?” diye sordum. İspanya Dışişleri Bakanı’yla telefonla da görüşmüştü. “Sorun çözüldü” dedi. İstenilen 116 solunum cihazına Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiğini ve cihazların gönderileceğini söyledi. Krizin nereden kaynaklandığını sordum.

“İspanya’da bazı otonom bölgeleri var. Bunlar devletin dışında bizdeki bazı firmalarla sözleşme imzalamışlar. Daha sonra bunları merkezi hükümet bize iletti. Biz karşılayabileceklerimizi gönderdik ama bazılarını o günlerde bizde yeterli sayıda olmadığı için karşılayamadık. Mesela bu solunum cihazlarının ihracatı Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi. Bunları gönderemedik. Bu sefer otonom bölgelerdeki yöneticiler ve basın, ‘Türkiye bizim mallarımıza el koydu’ diye haber yaptılar. Ondan dolayı iş büyüdü. Burada bizdeki şirketler de fırsatçılık yapıyor. İhraç ederse daha fazla para kazanıyor. Ve izne tabi olmasına rağmen izin almadan sözleşmeyi yapıyor, sonra onları bizim üstümüze salıyor. Baskı yaptırıyor. Kurnazlık yapıyorlar. Çok yanlış yapıyorlar. Bu sefer de veremeyince ‘Türkiye vermedi’ oluyor. Bizi de zor durumda bırakıyor. Versen, bizde ürün yetersizliği olacak. Sorun bundan kaynaklandı. Federal hükümetin bunda bir suçu yok” diye anlattı.

Yazının tamamı için

Etiketler
Koronavirüs Türkiye İspanya Para