Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek hayatını kaybetti

288 gündür ölüm orucunu sürdüren Grup Yorum üyesi Helin Bölek hayatını kaybetti. Bölek, 288 gündür ölüm orucundaydı. Grup yorum sosyal medyadan yaptığı çağrıda "Herkesi direniş evine şehidimizi sahiplenmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek hayatını kaybetti

Grup Yorum'a yönelik baskıların sona ermesi talebiyle 213 gün boyunca açlık grevinde olan ve 19 Ocak'tan bu yana ise ölüm orucuna devam eden Grup Yorum üyesi Helin Bölek, ölüm orucunun 288. gününde yaşamını yitirdi.

Grup Yorum üyeleri, çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezi'ne polis baskınlarının son bulması, üyelerinin İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesinden çıkarılması, 3 yıldır devam eden konser yasaklarının kaldırılması ve üyelerinin serbest bırakılması talepleriyle açlık grevi yapıyor.

Helin Bölek'in ölüm haberini Grup Yorum sosyal medya hesabından duyurdu.

Bölek'in hayatını kaybettiğini açıklayan Grup Yorum, "Herkesi direniş evine şehidimizi sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek hayatını kaybetti - Resim : 1

Geçtiğimiz günlerde ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in kaldığı evi basan polisler Bölek ve Gökçek'i zorla hastaneye götürmüştü.

Helin Bölek ölüm orucunu sürdürürken bu türküyü söylemişti:

İçişleri Bakanlığı ise ölüm orucunu bırakmaları halinde talepler konusunda görüşebileceklerini açıklamıştı. Pek çok sanatçı ise pazarlıksız şekilde taleplerin kabul edilmesi çağrısı yapmıştı.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek "Bizim katilimiz olmayın" demişti

Grup Yorum üyelerinin yargılandığı davanın 14 Şubat'ta yapılan duruşmasında savunma yapan ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek hakime, “Bizim katilimiz olmayın. Kimsenin ölümüne izin vermeyin, yaşatın” diye seslenmişti.

'Belediyelere kapaklanıp milyonları cebimize atmadık'

2017 yılında Grup Yorum’a büyük bir siyasi linç başlatıldığını ileri süren Gökçek savunmasında şöyle demişti:

FETÖ’nün darbesini fırsat bilen AKP iktidarı, ülkedeki tüm muhalefet güçlerine saldırmaya başladı. Mükellefi olduğum İdil Kültür Merkezi 12 defa basıldı, piyano tuşları tek tek parçalandı, gitarlarımız kırıldı. Bu düşmanlık için ne yaptık biz? Tüm bunları türküler söylemeye devam ettiğimiz için yaşadık. Türkülerimizin susturulmasını konserlerimizin yasaklanmasını kabul etmiyorum.

Kendini kurtarmaya çabalayan iftiracıların tanıklığıyla sayfalarca iddianame yazıldı. İnanın, bu süreç geçtiğinde ilk satacakları siz olacaksınız.

Ben adalet istiyorum. Kültür merkezimiz basılmasın, Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın istiyorum. Biz bu ülkenin medarı iftaharıyız. Diğerleri gibi iktidara belediyelere kapaklanıp milyonları cebimize atmadık. Bir konserden en fazla 10, 15 bin lira alırız. Fazlasını almayız.

21. yüzyıldayız konser yasaklanıyor. Listelere konuluyoruz. Ne yaptık, elimize silah mı aldık, insan mı öldürdük, katliam emri mi verdik? Çocuklara müzik eğitimi verdik, ücretsiz orkestra kurduk. Suç mu?

Gökçek birkaç kez sözünü keserek savunmasını kısa tutmasını isteyen Mahkeme Başkanı Gürlek’e “Neden sözümü kesiyorsunuz? Bu düşmanlık neden? Bu anlattıklarımı yaptığımız için buradayız” diye tepki göstermişti.

Mahkemeye “Bizim katilimiz olmayın” diye seslenen İbrahim Gökçek, “Kimsenin ölümüne izin vermeyin, yaşatın. Bu adaletsizliğe boyun eğemeyiz. Eğer düşmansanız bize, sizler için bile direniyoruz biz. Sizden öncekilerin yaşadığı adaletsizlikleri yaşamayın” diye konuşmuştu.

NE OLMUŞTU?

Tutukluyken açlık grevi direnişine başlayan Helin Bölek tahliye olduktan sonra dışarda da açlık grevlerini sürdürüyorlardı. Armutlu Direniş Evi'nde sürdürdükleri açlık grevinde 19 Ocak'ta yaptığı açıklamada Helin Bölek direnişini ölüm orucuna dönüştürdüğünü duyurmuştu.

Tutuklandıktan sonra ölüm orucuna başlayan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in kaldığı eve 11 Mart'ta polis baskını yapılmıştı. Bölek ve Gökçek, zorla hastaneye götürülmüş, mahkeme tarafından da Gökçek ve Bölek hakkında hastaneye 'zorla yatırılma' kararı verildiği öğrenilmişti.

Polis baskının ardından Helin Bölek ve İbrahim Gökçek Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülürken, Bölek'in ''Zorla müdahaleyi kabul etmiyorum'' diye beyanda bulunduğu ve hastane kayıtlarına geçirildiği öğrenilmişti.

Etiketler
Ağrı