İstanbul'da hangi ilçelerde koronavirüs riski yüksek? İşte en riskli ilçeler...

Türkiye'de il il koronavirüs vaka sayısı Sağlık Bakanı tarafından duyuruldu. Yayınlanan sayılara göre Türkiye'nin metropol şehri olan İstanbul, Türkiye geneli vaka sayısına göre yüzde altmış gibi bir oranla ilk sırada yer alıyor.

İstanbul'da hangi ilçelerde koronavirüs riski yüksek? İşte en riskli ilçeler...

Türkiye'de il il koronavirüs vaka sayısı Sağlık Bakanı tarafından duyuruldu. Yayınlanan sayılara göre Türkiye'nin metropol şehri olan İstanbul, Türkiye geneli vaka sayısına göre yüzde altmış gibi bir oranla ilk sırada yer alıyor.

HaberTürk'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Onur Başer İstanbul'da en riskli ilçeler üzerine bir analiz yaptı.

En fazla corona virüs vakası görülen 10 İl;

1-İstanbul: 8852

2-İzmir: 853

3-Ankara: 712

4-Konya: 584

5-Kocaeli: 410

6-Isparta: 286

7-Sakarya: 207

8-Adana: 197

9-Bursa: 135

10-Samsun: 112

MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanlığının yanı sıra Colombia ve Michigan Üniversitelerinde de misafir araştırma görevlisi olan Prof. Dr. Onur Başer, Türkiye'de şehir bazında koronavirüsün yayılma hızı beklentileri üzerine bir çalışma yaptı.

Prof. Dr. Başer, şehirlerin sıkışıklık endeksinin, koronavirüsün yayılma hızıyla doğrudan etkili olduğunu söyleyerek, "Örneğin, New York'ta ortalama bir kişi çevresinde Los Angeles'dakine göre 3 kat daha fazla insanla yaşıyor" dedi. Türkiye sıkışıklık endeksini de yorumlayan Prof. Dr. Başer, "Bu çalışmada sıkışıklık endeksini Türkiye'deki şehirler için çıkarıp şehirleri hesapladığımız endekse göre sıraladık. Yüksek sayı, yayılma hızı en yüksek olacak şehirleri gösterirken, en düşük endeks yayılma hızının çok daha kolay kontrol altına alınabileceği şehirleri gösteriyor" dedi.

İSTANBUL İÇİN EN RİSKLİ BÖLGE ESENLER

İstanbul'un sıkışıklık endeksine göre risk haritasını yorumlayan Prof. Dr. Başer; ''İstanbul için en riskli bölge Esenler. Esenler nüfusa göre sıralama açısından İstanbul'daki 14. büyük ilçe, kilometrekare başına düşen kişi sayısı bakımından da 11. büyük ilçe ama Esenler'i sıkışıklık endeksine göre 1 numara yapan, toplam nüfusunun belli mahallelerde yoğunlaşması.

Daha sonra en riskli ilçeler Zeytinburnu, Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Fatih ve Esenyurt.

Kadıköy nüfusa göre sıralama açısından İstanbul'daki 11. büyük ilçe, kilometrekare başına düşen kişi sayısı bakımından da 13. büyük ilçe. Esenler'e bu sıralamalarda çok yakın olmasına rağmen sıkışıklık endeksine göre 39 ilçeden 21. sıralarda. Bunun sebebi Esenler'de mahalleler arasındaki kilometrekare başına düşen kişi sayısının değişimi Kadıköy'den 35 kat daha fazla.''

İSTANBUL'DA EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Prof. Dr. Başer, İstanbul'da en az riskli bölgeleri de şöyle sıraladı: Çatalca, Şile, Adalar, Silivri, Büyükçekmece, Beykoz, Sarıyer, Başakşehir, Arnavutköy ve Tuzla. Başer, ''İstanbul Türkiye'nin, Esenler İstanbul'un en riskli bölgesi. Şu anda dünyada koronavirüsün merkezi durumuna gelen New York'ta ortalama bir insan bir kilometrekare çerçevesinde 12 bin 400 kişiyle yaşıyor.

İstanbul'un 29 ilçesi bu sayının üzerinde. Sınırlı sayıda personel, sağlık hizmetleri, solunum makinaları bu risk haritasına oranla dağıtılırsa daha etkin bir savaş yapılabilir. Örneğin, Esenler'de geç tespit edilen bir vakanın maliyeti, Sarıyer, Beykoz gibi ilçelerfde geç tespit edilen vakanın maliyetinden çok daha yüksek.

Acil durumlarda kurulacak sağlık çadırları risk bölgeleri yüksek yerlere kurulmalı. Bu bölgelere giriş çıkış kontrollü şekilde yapılmalıdır. Hangi hastanede kaç boş yatak olduğunu, kaç test olduğunu, kaç solunum cihazı olduğunu gösteren aplikasyonlar hazırlanmalı, vatandaşlar uygun olan sağlık merkezlerine doğru yönlendirilmeli" diye konuştu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Metro Türkiye