Koronavirüs yasaklarına uymayanlara verilecek para cezaları belli oldu

Koronavirüs salgını nedeniyle yasaklar art arda gelirken kısıtlamalara uymayanların ödeyeceği cezalar belli oldu.

Koronavirüs yasaklarına uymayanlara verilecek para cezaları belli oldu

Tüm dünyayı etkisine altına alan ve ülkemizde de bulunan Covid-19 (Kovid-19) salgını sonrası hükümetin aldığı yasaklara uymayanlara verilecek cezalar belli oldu.

Mangal yapmanın cezası, 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağının çiğnenmesi, asker uğurlama cezası, yasaklı iş yeri açma cezası, cuma namazına gitme cezası...

Koronaviriüs salgınına karşı sağlık bilim kurulu tavsiyesi üzerine pek çok karar alındı, yasaklamalar getirildi. Peki, yasaklama kararlarına uymayanlara uygulanan yaptırımlar neler?

İşte tüm yasaklar ve verilecek cezalar;

Eğlence merkezleri, berberler, güzellik salonları ve cafeler kapatıldı. 65 yaş üstüne ve kronik rahatsızlığı olanlara sokağa çıkma yasağı getirildi.

Yurtdışından gelenlere 14 günlük karantinada kalmak zorunda. Yurtdışından gelenlere sınırda kendilerinden karantinada kalacaklarına dair taahhütname alınıyor. Karantina sürecini ihlal ve ihmal edenler hakkında 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak.

Marketlere mesai saati düzenlemesi yapılırken restoranlar içinse gel al ve paket servis dışındaki tüm hizmetler kaldırıldı. Koronavirüsü salgını kapsamında alınan tedbirleri ihlal edenlere yönelikse kabahatler kanunun ilgili maddelerince cezai işlem uygulanıyor. Bu cezalar arasında 392 lira ile 3 bin 150 lira arasında para cezası bulunuyor.

MANGAL YASAĞI

Yasağa rağmen park ve sahillerde piknik yapan ya da mangal yakanlara önce Zabıta tarafından uyarıda bulunulacak. Ardından Kabahatler Kanununa göre, emre aykırı davranışta bulunanlara 387 TL para cezası uygulanacak. Gerekli durumlarda polis ile gidilecek. Aynı suçu işlerse ikinci defa ceza uygulanabiliyor.

65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan kişilerin evlerinden dışarı çıkmaları sınırlandırıldı. Bu yasağa uymayarak sokağa çıkan 65 yaş ve üstü, kronik rahatsızlığı bulunanlara 3 bin 150 TL para cezası uygulanacak veya TCK’nın 195. maddesine göre suç duyurusunda bulunulacak.

YASAKLANAN İŞ YERLERİNİN AÇILMASI

Berber, güzellik salonu ve kuaförlerin faaliyetleri ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.

Kamu sağlığı için kapalı olması gereken berber, güzellik salonu ve kuaförler faaliyetlerini sürdürürse, Zabıta tarafından 387 TL para cezası verilecek. Yasak ikinci kez çiğnenirse, yeniden para cezası uygulanacak.

Pastane, restoran şeklindeki iş yerlerine 387 TL para cezası uygulanacak. Gerekli durumlarda polis ile gidilecek. Cezai işleme rağmen yasağa uyulmazsa, yeniden para cezası kesilecek.

CUMA NAMAZI KILMAKTA ISRAR EDİLMESİ

Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası ya da Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre 392 TL para cezası uygulanacak.

ASKER UĞURLAMA YASAĞI

Uyarılara rağmen yasaklara uymayanlara Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası ya da Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre 392 TL para cezası uygulanacak.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Para Salgın