Devlet tercüman desteği vermedi: Sığınmacılarla iletişim Google’la sağlanıyor

Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi, sığınmacıların adalete erişimde yaşadığı sorunları TBMM’ye taşıdı. Baronun avukatları, tercüman desteği alamadıkları için sığınmacılarla ‘Google Translate’ yardımıyla iletişim kurmak zorunda kaldı.

Devlet tercüman desteği vermedi: Sığınmacılarla iletişim Google’la sağlanıyor

Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi, Türkiye’deki sığınmacıların adalete erişiminde yaşadığı sorunları Meclis’te anlattı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Göç ve Uyum Alt Komisyonu toplantısına katılan avukatlar, devletten tercüman desteği alamadıkları için sığınmacılarla ‘Google Translate’ aracılığıyla iletişim kurmak zorunda kaldığını ifade etti. Baro temsilcileri, sığınmacı dosyaları ile ilgilenen avukatlar için ayrılan ödeneklerin yetersiz kaldığını ve ödemelerin geç yapıldığını belirterek “Bu da motivasyon kaybına yol açıyor” dedi.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, komisyonda mültecilerin adalete erişimi, sahada yaşanan sorunlar ve baroların bu konudaki tecrübeleri masaya yatırıldı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın öncülüğünde komisyon üyelerini bilgilendiren Mülteci Hakları Merkezi, mültecilerin yaşadığı sorunlara ilişkin avukatların yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

TERCÜMAN SORUNU YAŞANIYOR

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Güzin Tanyeri, avukatların mültecilerle iletişime geçerken tercüman sorunu yaşadığını ifade etti. Tanyeri, devletin tercüman desteği sağlamadığı avukatların, sığınmacılar ile ‘Google Translate’ yardımıyla iletişim kurmaya çalıştığını söyledi. Adalet Bakanlığı’nın bu alanda verdiği ödeneğin yetersiz kaldığının altını çizen Tanyeri, “Vekâlet ücretlerin geç ödenmesi, meslektaşlarımızın motivasyonunu kırıyor” dedi. Mültecilere ilişkin davaların genellikle kent merkezlerinden uzaktaki mahkemelere verildiğine dikkat çeken baro yönetimi, çoğu zaman avukatların yol masraflarının da karşılanmadığını vurguladı.

UZAKTAKİ OKULLARA GÖNDERİLİYORLAR

Komisyonda, sığınmacı çocukların eğitime erişimde yaşadığı sorunlar da gündeme geldi. Baro temsilcileri, baroya eğitim tedbiri için başvuran sığınmacı ailelerin çocuklarının uzak semtlerdeki okullara kaydının yapıldığı tespit ettiklerini belirtti. Ankara Barosu avukatları, hâkimlerin ve adliye personelinin sığınmacılara ilişkin kanunlar konusunda bilgisiz olmasını da şikâyetleri arasında sıraladı.

ÇOCUKLAR EĞİTİME DEVAM EDEMİYOR

Avukat Tutku Kurt Bayyurt da sığınmacıların okula devam sorunu olduğunun altını çizdi. Bayyurt, sığınmacıların çok düşük ücretler ile çalıştırıldığını ifade ederek, “Bu nedenle çocuklar da çalışmaya zorlanıyor. Erkek çocuklar çalışmaya gönderildikleri için okulu bırakmak zorunda kalıyor” diye konuştu. Kız çocuklarının ise zorla evlendirilmesi nedeniyle eğitimden koptuğunu anlatan Bayyurt, “Uyum sürecinde eğitimcilerimiz ve ailelerimizin tavrı nedeniyle sığınmacı çocuklar okula devam etmiyor. Türk ailelerin, Suriyelilerin olduğu okullara çocuklarını kaydetmek istemediğini görüyoruz” dedi.

Etiketler
Google Ankara TBMM