Sigara yasağının kapsamı genişliyor! Artık...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tütün ürünlerinin kullanıldığı tavanı açılır kapanır alanların artık "kapalı alan" olarak kabul edileceğini, yönetmelikle bu tanımlarının yeniden belirleneceğini bildirdi.

Sigara yasağının kapsamı genişliyor! Artık...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tavanı açılır kapanır alanların artık “kapalı alan” olarak kabul edileceğini ve bu mekanlarda tütün ürünlerinin kullanılamayacağını açıkladı.

AÇILIR KAPANIR TAVANLI MEKANLAR ‘KAPALI ALAN’ KABUL EDİLECEK

Özbekistan’ın Semerkand şehrinde konuşan Koca, açılır kapanır tavanlı sistemlerin istismar edildiğini söyledi ve ilerleyen haftalarda bu alanların ‘kapalı alan’ olarak kabul edileceğini belirtti.

Koca şöyle konuştu:

“Bu çerçevede gençlere ve kadınlara yönelik daha etkili bir yaklaşım içinde olacağız. Kapalı ve açık alan tanımı vardı. Bu açık alan tanımının tavanı açılır, kapanır sistemlerin çok istismar edildiğini ve kapalı alan olarak kullanıldığını görüyoruz. Bununla ilgili önümüzdeki haftalar bir düzenlememiz olacak. Açık alanın daha net tanımlandığı ‘açılır kapanır’ tarzında olmadığı ve vatandaşın yüzde 70’inin sigarasız, dumansız ortamı aradığı bir ortamda genelde arka taraflara yönlendirildiğini önde daha manzaralı yerlerin sigara içen kesime ayrıldığını görüyoruz. Bunu daha net ayrıştıran, açık alanı tanımlayan açılır-kapanır tavanların da kapalı alan olarak tanımlandığını gösteren bir yönetmelik düzenlemesi önümüzdeki haftalarda yapılacak. Daha yoğun bir şekilde önümüzdeki dönemde denetimleri, çapraz denetimler özelinde daha da yoğunlaştırmak istiyoruz. Tanımda çok sorun yoktu. Biz bunun sahada istismar edildiğini görüyoruz. Açılır kapanır tavanlı alanların kapalı alan olarak tanımlanacağı, tavanın tamamen açık alan olarak uygulandığı bir yönetmelik değişikliği olacak.”

‘TÜTÜN KULLANIMI ARTTI’

Tütün kullanımının erkeklerde yüzde 41’den 44’e, kadınlarda ise yüzde 13’ten yüzde 19’a çıktığını söyleyen Koca, “Vatandaşımızın temiz hava alma hakkını güvence altına almak gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede bugün de gündeme giren tek paket uygulamasıyla markanın yüzde 5’i geçmediği ve cazibenin özellikle devre dışı kaldığı tek paket uygulamasına geçilmiş oldu” dedi.

Tek tip paket uygulamasına geçen 7. ülkenin Türkiye olduğunu aktaran Koca “Yasal çerçevede uygulanan cezai müeyyideler var. Bu cezai müeyyideler ile birlikte aslında sigaranın ne kadar zararlı olduğunu bir şekilde endüstrinin hedef kitle olarak gençleri ve kadınları hedefledikleri biliyoruz. Bu çerçevede sigaranın zararlarını her geçen gün itici, bilinç altında tiksindirici bir yaklaşımı da bir bilinci de geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Etiketler
Sigara Fahrettin Koca Tütün