Yüksek cezalardan bıkan tekel bayileri eylem yapacak

2013 yılında başlayan "Saat 22:00’dan sonra içki satış yasağı", tekel ürünleri satan küçük esnafın sayısını ciddi oranda azalttı. Tekel ürünleri satan marketler ise çoğalıyor.

Yüksek cezalardan bıkan tekel bayileri eylem yapacak

2013 yılında başlayan "Saat 22:00’dan sonra içki satış yasağı", tekel ürünleri satan küçük esnafın sayısını ciddi oranda azalttı. Tekel ürünleri satan marketler ise çoğalıyor.

İstanbul’da 1 yıl içinde 100’e yakın tekel sahibi, içki satmadıkları kişilerce darp edilirken, en az 250’si de soyuldu. Kendisini polis, zabıta olarak tanıtan dolandırıcılardan, yüksek cezalardan bıkan tekel bayileri 8 Aralık’ta Kadıköy'de eylem yapacak.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e yaptığı açıklamada, bakkal ve büfe sayısının son 10 yılda yüzde 31 azalarak; 240 binden 165 bine düştüğünü söyledi. Buna karşın sadece son bir yılda zincir market sayısı yüzde 13 artarak 28 bine ulaştığını belirten Dündar, amaçlarını şöyle anlattı:

"Biz de 22:00'ye kadar alkol satabiliyoruz, büyük zincir ve gros marketler de. Yapacağımız eylemde içki satış yasağının küçük esnaf için ya 24:00’e kadar uzatılmasını ya da marketler için akşam 20:00’ye çekilmesini isteyeceğiz. Çünkü bu marketler yüzünden küçük esnaf satış yapamıyor. 22:00 ile 06:00 arası alkol satışını yasaklama yasası bir garabet yasasıdır, büyük zincir marketler ve gros marketlere yönelik hiçbir düzenleme yapmadan çıkarılan bu yasa küçük esnafı ortadan kaldırma yasasıdır.

İçki satmadıkları zaman kimi saldırganların hedefi olan tekel bayilerinin yasağa karşın sattıklarında kolluk güçlerinin tutmuş oldukları tutanaklara ve ağır cezalara maruz bırakıldığını söyleyen Dündar, "Vergisini peşin ödeyip sattığımız bir biradan dolayı aldığımız ceza 55 bin liradır. Sahte içki satanlara, esrar satanlara, bonzai satanlara verilen ceza ise Kabahatler Kanunu gereği uygulanmakta olan cezadır ve denetimli serbestlik ile yumaşatılıyor" ifadelerini kullandı.

“Darp ediliyoruz, öldürülüyoruz, iş yerimiz yağmalanıyor, işyerimiz soyuluyor” diyen Dündar, talepleri için tekel bayileri ve kuruyemişçiler olarak 8 Aralık'ta Kadıköy’de bir basın açıklaması yapacaklarını belirterek, büyük katılım beklediklerini kaydetti.

Etiketler
Market