Termik santral sahiplerinin parasını koruyan yasa binlerce kişiyi öldürecek!

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, termik santrallara baca filtrelerinin takılmasını 2.5 yıl daha ertelenmesinin insan sağlığına maliyetini aktardı.

Termik santral sahiplerinin parasını koruyan yasa binlerce kişiyi öldürecek!

WWF-Türkiye’nin termik santrallara ilişkin yaptığı açıklamada “Başta Kahramanmaraş ve Manisa olmak üzere bu tesislerin faaliyet gösterdikleri illerde kanser nedeni ile yaşamlarını yitirenlerin sayısı artmaktadır” denildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sena Yaşar'ın haberine göre tablo şöyle:

- 2 bin 860 yurttaş erken ölecek.

- 1 milyon 50 bin yurttaş işgücünü yitirecek.

- 7 milyon 390 bin insan hastalık izni alacak.

- 17 bin 400 çocukta bronşit,

- 156 bin çoçuk astım ve bronşit semptomuyla karşılaşaçak.

- 2 bin 20 kişide bronşit hastalığına yakalanacak.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, termik santrallara baca filtrelerinin takılmasını 2.5 yıl daha ertelenmesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un sözlerinin yasa maddesiyle çeliştiğini söyledi.

Yasada “6 ay” ile “iş planı” verilmesinin kastedildiğini, filtre takımı için ise son tarihin 2022 Haziran olduğunu belirten Bozoğlu, “Eğer 2.5 yıl daha filtre takılmazsa 2 bin 860 yurttaş erken ölümle karşılacak. 156 bin çocuk, astım ve bronşit semptomu ile karşılaşacak” uyarısında bulundu.

Bozoğlu, 15 termik santralın baca filtrelerinin takılmasını 2.5 yıl daha erteleyen yasa teklifini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Teklifin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından henüz onaylanmadığına dikkat çeken Bozoğlu, “yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesi” çağrısında bulundu. Erdoğan’ın, termik santrallara ilişkin, “Kirliliğe kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Kimse milletin havasını kirletemez. Mutlaka filtreleme sistemi yapılmalı” sözlerini anımsatan Bozoğlu, “Kamuoyundaki tepkiler, çevrenin daha kirlenmemesi için verilen mücadele ve bu açıklamaları yan yana koyduğunuzda Cumhurbaşkanının, teklifi Meclis’e iade etmesi gerekiyor” dedi.

‘SON TARİH HAZİRAN 2022’

Bakan Kurum’un maddeye ilişkin tepkilerin büyümesiyle yaptığı “6 ay” açıklamalarının yasayla uyuşmadığını söyleyen Bozoğlu, “Kurum, filtreler 6 ay içinde takılacak derken, yasada 6 ay içinde ‘iş planı verin’ deniyor ve filtre takımının son tarihi 2022’nin haziran ayına kadar açık biçimde yazıyor” dedi.

‘SANTRAL LOBİSİ’ BASKISI

Bozoğlu, medyadaki “santral bacalarına filtre takılmamasını” savunan bazı haberlere de tepki gösterdi. “Termik santral lobisinin siyasete ve medyaya baskı yaptığını” dile getiren Bozoğlu, “Yapılan haberlerin kaynağını bilmiyoruz.

Ancak mesele ‘para’ değil, halk sağlığı meselesi. Yılda 30 bin insan hava kirliliğinden ölürken, çocuklarımız hasta doğarken parasal bir karşılaştırma yapılamaz. Bu yayınlar, bu zamana kadar filtre için yatırım yapmayan termik santralları meşrulaştırıyor ” diye konuştu.

Etiketler
Jeotermal ve Termik Santral Para