Diyarbakır Barosu'ndan 'Baro Koşusu' kararı

Diyarbakır Barosu, 'Baro Koşusu' adıyla düzenlenen at yarışlarını kaldırttı: Hayvan hakkı ihlali.

Diyarbakır Barosu'ndan 'Baro Koşusu' kararı

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nin girişimiyle, 2014’ten beri ‘Baro Koşusu’ adıyla düzenlenen at yarışı kaldırıldı.

Hayvan Hakları Merkezi’nden yapılan açıklamada “Her ne kadar dışarıdan zararsız, masumane ve eğlenceli görülse de at yarışları ciddi bir hayvan hakkı ihlalidir. Baromuzun hak savunuculuğu tarihi ile örtüşmediğini düşündüğümüz bu organizasyonun kaldırılması, gerek sembolik anlamda gerekse hak savunuculuğunun bütünlüğü ilkesi yönünden önemli bir adımdır” denildi.

Açıklama özetle şöyle:

“İnsanlar için eğlence, düzenleyen kurumlar için ise prestij aracı olan olan at yarışı aktivitesi atlar için tam anlamıyla bir ömürlük acı demektir. Yarış atları henüz kemik sistemleri tam oturmadan zorlu antremanlara maruz kalmakta, doğal ortamlarından koparılarak antrenmanlar dışında neredeyse ömürleri boyunca kapalı bir alanda tutulmaktadır.

Bunun yanı sıra doğal beslenme şekilleri olan otlanmak yerine daha iyi koşmaları için yoğun tahılla beslenmektedir. Bunun sonucu olarak ise ülser gibi hastalıklara yakalanmakta, vücutlarının aşırı zorlanmasıyla soluk borusu veya ciğerlerinde kanama meydana gelmektedir.

Yarışamayacak hale gelen atlar çoğu zaman öldürülmektedir. Değerli Baromuzun kendi adına düzenlediği Baro Koşusu’nu kaldırma kararını memnuniyetle karşılıyor, teşekkür ediyoruz.”

Etiketler
Diyarbakır