TBB Başkanı Feyzioğlu'na karşı fiili genel kurul baroların gündemde

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB), olağanüstü genel kurul çağrısını reddettiği 12 baro yol haritasını belirlemek üzere bir kez daha toplanıyor.

TBB Başkanı Feyzioğlu'na karşı fiili genel kurul baroların gündemde

Yargı bağımsızlığının yok edildiğine dikkat çeken barolar, bu süreçte genel kurul talebini yargıya taşımayı düşünmüyor.

Baroların gündeminde Metin Feyzioğlu’na karşı genel kurulu fiili olarak toplamak var.

Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nun olağanüstü genel kurul çağrısını reddettiği Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Tunceli ve Van baroları yol haritasını belirlemek üzere bir kez daha toplanıyor.

Kısa süre önce İstanbul’da bir araya gelerek bildiri açıklayan 12 baro, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nu işaret ederek, “Hodri Meydan. Meydan Genel Kurul toplantısıdır. Genel Kurul’dan kaçmayın. Ya kanunu derhal uygulayın ya da istifa edin” ifadeleri kullanmıştı. 12 baronun bildirisine, Erzurum Barosu’nda katıldığı bir basın toplantısı esnasında cevap veren Metin Feyzioğlu seçimli olağanüstü genel kurulun yapılamayacağını, birlik başkanının ancak mahkeme kararı ile değişebileceğine ifade ederek yargı yolunu işaret etti.

YARGI YOLU SON ÇARE

Metin Feyzioğlu’nun ‘yargıya gidin’ çıkışının ardından barolar, yol haritasını belirlemek üzere bir kez daha toplanacak. Yargı yolunu son çare olarak değerlendiren baroların önceliği olağanüstü genel kurulun toplanması yönünde. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, Türkiye Barolar Birliği’nin bu hafta yapılacak yönetim kurulu toplantısında 12 baro tarafından açıklanan bildiriyi değerlendirerek, verilen usulsüz karardan vazgeçmesini beklediklerini kaydetti. Sağkan, “Biz 12 baro olarak bir araya gelerek ya olağanüstü genel kurula gidin ya da istifa edin diyerek bir çağrıda bulunduk. TBB’nin de toplantıda bu konuyu konuşacağını ve bir tutum alınacağını düşünüyoruz. Biz de bu süreçten sonra tavrımızı daha net ortaya koyacağız. Gerekçeli karar henüz barolara tebliğ edilmedi” dedi.

‘BİR BUÇUK SENE DAHA BEKLEMEYECEĞİZ’

Sağkan, Türkiye’deki avukatların yüzde 72’sini temsil eden 12 baronun talebinin hukuki zeminde karşılığı olduğunu ifade eden ve ilerleyen süreçte yargı yolunu da kullanabileceklerinin sinyalini vererek “Bizim amacımız yargı yolundan öte genel kurulun yapılmasıdır. Ancak bu olasılık TBB tarafından reddediliyor. Çatı örgütümüzün böyle bir zamanda hukuktan uzaklaşması bizim tahammül edemeyeceğimiz bir durum. Böyle bir durumda bir buçuk sene daha olağan genel kurulu beklemeyeceğiz. Biz karşı duruş sergiledik, bu tavrımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

CİHAN AYDIN: ALTERNATİF ÇÖZÜMLERİ KONUŞACAĞIZ

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, 12 baro ile yakın zamanda bir araya gelerek süreç hakkında değerlendirme yapacaklarını söyledi. TBB’nin ‘olağanüstü genel kurula gitmeme’ ısrarının sürdüğüne dikkat çeken Aydın, “Biz de 12 baro olarak bir araya gelip alternatif çözümler üzerinde konuşacağız, değerlendirme yapacağız. Biz daha önce tüm barolara çağrı yaparak genel kurulu fiili olarak yapabileceğimizi söyledik ve bunun yol ve yöntemlerini kısa sürede konuşacağız. Önümüzdeki günlere ilişkin bir eylem planımız olacak” dedi.

‘YARGIYA GİTME KONUSUNDA ÇOK ISRARCI OLMAYACAĞIZ’

12 baronun yargı yolunu kullanıp kullanmayacağı yönündeki öneriler hakkında değerlendirmede bulunan Aydın, şöyle konuştu: “Bizler alternatif genel kurul, yargı yolu ve başka çözümler hakkında birlikte değerlendirme yapacağız. Yargıya gitme konusunda çok ısrarcı olmayacağız. Türkiye’de yargının içinde bulunduğu durum tarafsız ve bağımsızlığını yitirmiş durumda. TBB’de bu duruma tepki göstermek yerine alkış tutuyor. Böyle bir tabloda yargıya gitmek akılcı ve mantıklı bir tutum değil. Şikayet ettiğimiz yargının tutumuna bir kez daha meşruiyet kazandırmayı düşünmüyoruz.”

ÖZKAN YÜCEL: SORUNLARIMIZI KENDİMİZ ÇÖZME EĞİLİMİNDEYİZ

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de yargı bağımsızlığının yok edildiği bir dönemde yargıya gitmenin anlamsız olduğunu söyledi. Yücel şöyle konuştu: “Biz avukatlar olarak kendi sorunlarımızı kendimiz çözmek gibi bir eğilim içerisindeyiz. Özellikle de yargı bağımsızlığının ortadan kaldırıldığını sürekli olarak dile getirdiğimiz bir ortamda yargıdan medet ummak gibi bir durum söz konusu değil. Eğer TBB tarafından barolar olağanüstü genel kurula çağrılmazsa fiili bir olağanüstü genel kurul yapılması konusunda adım atacağız. Baro başkanları ve delegelerimizin katılacağı fiili bir organizasyonu düşünüyoruz. Ben yaptım oldu anlayışı içinde değiliz. Tüm delegeler ve başkanlar ile karar vereceğiz. Fiili olağanüstü genel kurulun yöntemleri ve yollarını değerlendireceğiz.”

Etiketler
Ağrı Türkiye