Mülkiyelilerden güvenlikçi saldırısına tepki: Dekan istifa etsin

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde sempozyuma alınmayan ve güvenlik görevlileri tarafından saldırıya uğrayan öğrenciler, akademisyenler ve milletvekilleriyle birlikte açıklama yaptı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde sempozyuma alınmayan ve güvenlik görevlileri tarafından saldırıya uğrayan öğrenciler, akademisyenler ve milletvekilleriyle birlikte açıklama yaptı.

Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan açıklamada öğrencilere saldıran güvenlik görevlilerine soruşturma açılması talep edilirken fakülte yönetiminin istifası istendi. Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan açıklamada öğrencilere saldıran güvenlik görevlilerine soruşturma açılması istendi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (Mülkiye) 160’ıncı kuruluş yılı nedeniyle rektör Erkan İbiş’in onur kurulunda bulunduğu “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye” başlıklı sempozyumuna öğrenciler alınmadı. Özel güvenlik personeli öğrencilere copla saldırdı. Cebeci Kampüsü’nde yaşananlara tepki gösteren öğrenciler, akademisyenler, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

‘AKADEMİK ÖZGÜRLÜKLERE YÖNELMİŞ SALDIRI’

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre öğrencilere ve öğretim üyelerine yönelik saldırıya tepki gösteren Mülkiyeliler Birliği’nin Başkanı Dinçer Demirkent basın açıklamasını okudu. Mülkiye’ye yönelik saldırıda baş failin rektör Erkan İbiş olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Mülkiye’yi Mülkiye yapan kolektif üretim ve paylaşımdır. Bugün söz konusu sempozyumu izlemek, belki de Mülkiye tarihine ilişkin fikirlerini ifade etmek isteyen, bu kolektif üretim ve paylaşımın asli bileşenlerinden olan öğrenciler, fakülte yönetimi tarafından sempozyumun düzenleneceği salona alınmak istenmemiştir. Arından yaşanan ve Mülkiye tarihine şimdiden geçmiş olan görüntüleri ne yazık ki hep birlikte izledik. Mülkiye tarihine Mülkiye’nin tasfiye edilme sürecinin faili olarak geçmiş bir rektöre, önemli pozisyonlarda görev yapmakta olan mezunlarımız ile öğrencilerimizi buluşturmak istediğimizde bu isteğimizi geri çeviren fakülte yönetimi tarafından ardına kadar açılan kapılar, fakültemizin öğrencilerinin yüzüne kapanmıştır. Mülkiye değerlerine ve birikimine ve bu değerlerin başında gelen akademik özgürlüklere yönelmiş bu saldırıyı kınıyor; öğrencilerimize şiddet uygulayan güvenlik görevlileri ile hocalarımıza fiziksel saldırıda bulunan ülkücü gruplar hakkında derhal soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Fakültenin atanmış dekanının ve yönetiminin istifasını istiyoruz.”

‘OKULA ÇEVİK KUVVET SOKARIZ SÖZLERİYLE TEHDİT EDİLDİK’

Cebeci öğrencileri tarafından yapılan açıklamada ise konferans salonundan ilk olarak kimlik kontrolü yapılacağı gerekçesiyle öğrencilerin çıkarıldığı, öğrencilerin içeriye girmek istediklerinde ise protokolün alınacağı gerekçesiyle geri çevrildiği ifade edildi. Güvenlik görevlileri tarafından, “Okula çevik kuvvet sokarız” sözleriyle tehdit edildiklerini ifade eden öğrenciler açıklamasında şöyle denildi: “Biliyoruz ki İbiş, okulumuzdan 36 akademisyenin ihraç edilmesiyle yaratılan tahribatın baş mimarıdır. Öğrenci düşmanlığı ile bildiğimiz İbiş, kolluk kuvvetleriyle yaptığı anlaşma sonucunda öğrencilerin eğitim hakkını yok sayıp, akademinin öznesi olan öğrencileri, akademide bir tehdit haline getirip fişlemeye çalışmaktadır. Bütün eylemleriyle SBF değerlerini yok sayan İbiş’in SBF’de gerçekleşen bu sempozyumun onur kurulunda olmasını, yıkmaya çalıştığı kürsüde konuşmasını bu okulun öğrencileri olarak kabul etmiyoruz. Öğrencilerin coplandığı, fişlendiği bir ortamda gerçekleşen bir etkinliğin hiçbir akademik değeri bulunmamaktadır. Hocalarımıza ve sıra arkadaşlarımıza çağrımızdır; Bütün Cebeci öğrencilerini ve hocalarını, KHK’lara ve öğrenci düşmanlığına karşı birleşmeye ve bu sempozyumu protesto etmeye çağırıyoruz.”

MİLLETVEKİLLERİNDEN ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE TEPKİ

Öğrencilere ve öğretim üyelerine geçmiş olsun dileklerini ileten HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Erkan İbiş Cebeci’yi Siyasal’ı aslında hiçbir yeri temsil edemez. Toplantı gösteri haktır. Bu hakkın gasp edildiğini net olarak görüşüyoruz. Zalimlikle karşı karşıyayız ama kazanan biz olacağız” dedi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de, “Mülkiyeliler direnecek ve bizler de onların yanında olacağız. İyi ki varsınız, iyi ki direniyorsunuz” ifadelerini kullanırken, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Sempozyuma öğrenci alınmıyor. Bu olacak şey mi? İşte Türkiye’deki tablo bu. Sadece üniversitelerde değil sokakta, Meclis’te hal bu. Direneceğiz ve demokratik hukuk devleti oluşturacağız” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise, “Rektör İbiş’in mülkiyetinde değil. Öğrencilerini bu şekilde saldırıya uğratmaya yönetimin hakkı yok. Gerilimden beslenen iktidar elini üniversitelerden çeksin” diyerek tepki gösterdi.

Etiketler
Ankara Akademisyen Öğrenci Saldırı