Doç Dr. Coşkun Erüz'den Dipsiz Göl açıklaması: Defineci rüyasında Roma'yı oraya getirdi

Doç Dr. Coşkun Erüz, Dipsiz Göl hakkında "Ne komutanın oradan geçmişliği var, ne de haberi var. Defineci rüyasında Roma'yı oraya getirdi" ifadelerini kullandı.

Doç Dr. Coşkun Erüz'den Dipsiz Göl açıklaması: Defineci rüyasında Roma'yı oraya getirdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Doç Dr. Coşkun Erüz, Gümüşhane'de izinli define kazısıyla kurutulan '12 bin yıllık Dipsiz Göl'e ilişkin "Roma döneminden hazine arıyorlarmış. Ne komutanın oradan geçmişliği var, ne de haberi var. Defineci rüyasında Roma'yı oraya getirdi" dedi.

RS FM'de Atilla Güner'le Akşam Postası canlı yayınında konuşan Erüz, "Roma döneminden hazine arıyorlarmış. Ne komutanın oradan geçmişliği var, ne de haberi var. Defineci rüyasında Roma'yı oraya getirdi. Tuttu mevzuata göre iznini aldı. Biz şimdi günlerce devasa makinelerle kazarak ancak zeminine ulaşabiliyoruz. Binlerce yıl önce kazıp altına nasıl hazineyi gömsünler? Akla bilime aykırı bir durum" ifadelerini kullandı.

"Artık burası doğal değil, yapay bir göl olacak"

Erüz, "Burası Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescil edilmiş" derken, gölün geleceğiyle ilgili olarak ise "Ancak koruma bölgesi göle 300 metre kala bitiyor. Binlerce yıllık bir göl burası. İçinde önemli bir canlı popülasyonu vardı. Bunu daha inceleme fırsatı bile olmadan yok oldu. Artık burası doğal değil yapay bir göl olacak" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İsmi açıklanmayan iki kişi, Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte bulunan gölde kazı çalışması yapmak için başvurdu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise kazı yapılmasına izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü ile jandarma yetkilileri kazıya eşlik etti.

Göldeki su tahliye edilirken iş makineleri göl alanını kazmaya başladı. Dördüncü günün sonunda gölde altın olduğu iddiaları üzerine başlayan kazı, altınlar bulunamayınca sonlandırıldı. Göl toprakla dolduruldu. Dipsiz Göl, özellikle kar ve yağmur sularıyla besleniyordu.

Etiketler
Dipsiz Göl Define Roma