205 çocuğun kaldığı hapishanede bin 428 disiplin cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) raporunda Sincan Çocuk Cezaevi hakkında çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

205 çocuğun kaldığı hapishanede bin 428 disiplin cezası

Çocuklara uygulanan şiddet olaylarıyla gündeme gelen Sincan Çocuk Cezaevi yönetimi, bir yılda toplam bin 428 disiplin cezası verdi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; cezaevinde dair Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) raporunda çarpıcı tespitler yer aldı.

Raporda cezaevinde 228 kamera bulunmasına karşın kamera bulunmayan alanlar ve kör noktalar olduğu ifade edildi.

Masraflı olduğu için yeni kameralar takılmadığının bildirilmesi ise dikkat çekti.

Şiddet olaylarının kamera bulunmayan alanlarda yaşandığı aktarılan raporda, şöyle denildi: “Ceza infaz kurumu idaresi tarafından da ünite içerisindeki kavga ve şiddet olaylarında bu alanların kör nokta olması sebebiyle seçildiği ifade edilmiştir. Ancak bu alanlara kamera taktırılmasının oldukça masraflı olacağı, bu konuda Adalet Bakanlığı’ndan maddi desteğe ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.”

Cezaevinde kalan çocuklara bir yıl içinde kavga etme, kasten yaralama, cinsel istismar, bağımlılık yapıcı madde getirme, sorumluluklarını yerine getirmeme, çevreye veya kurum malına zarar verme gibi nedenlerden tutanak düzenlendiği kaydedildi.

Raporda olaylara neden olduğu iddia edilen çocuklara bin 428 kez ceza verildiği de belirtildi. Rapora göre, çocuklara ‘uyarma, odaya kapatma, onarma, zararı tazmin ettirme, bazı etkinliklerden men, hücreye koyma ve kınama’ cezaları verildi. Cezaevinde yaşanan olaylardan adli makamlara bildirilenlerin sayısı da 190 oldu. Cezaevi müdürünün talimatıyla,‘intihara teşebbüs, kendilerine zarar verme, öfke kontrolünde zorlanma, taşkın ve saldırgan hareketler sergileme’ nedenleriyle son bir yıl içerisinde 27 çocuk da müşahede odasına alındı.

TİHEK RAPORU SİLDİ

Öte yandan Sincan Çocuk Cezaevi’nde çocukların infaz koruma memurları tarafından şiddete maruz bırakıldığının açıklandığı rapor, TİHEK’in internet sitesinden silindi. Söz konusu şiddete dair haberin Birgün'de yayımlanmasının ardından raporun kurumun internet sitesinde yer almaması dikkat çekti. TİHEK yetkilileri, raporun düzenlenerek siteye yeniden konulacağını aktardı.

Etiketler
Cezaevi İnsan hakları Türkiye Sincan