Türkiye ayakta: Ölmek istemiyorum...

Kırıkkale’de, eski eşi Fedai Varan (43) tarafından 10 yaşındaki çocuğunun gözü önünde vahşice öldürülen Emine Bulut’un (38) son görüntülerinde, kızının “Anne lütfen ölme” diye ağlaması yürekleri dağladı

Türkiye ayakta: Ölmek istemiyorum...

Siyasetçiler, kadın örgütleri, spor kulüpleri, ünlüler ve yurttaşların, #EmineBulut, #Ölmekİstemiyorum, #AnneLütfenÖlme etiketiyle yaptığı paylaşımlar sosyal medyada birinci sıraya yerleşti. Kadın örgütleri, “Topluca ölün diyorlar bize, ölmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.


Fedai Varan, 18 Ağustos’ta bir kafede 4 yıl önce boşandığı eski eşi Emine Bulut ve kızı F.B.B. ile buluşmuş, eski eşini, kızının gözü önünde bıçaklamıştı. Bulut, hastanede yaşamını yitirmişti. Varan ifadesinde, “Çocuğumun velayeti konusunda konuşurken bana hakaret edince sinirlenip yanımda gezdirdiğim bıçakla vurdum” dedi. Varan hakkında, “Canavarca hisle tasarlayarak adam öldürme” suçundan iddianame hazırlandı. İddianamede, Bulut’un olay sırasında Fedai Varan’a hakaretinin olmadığı belirtildi. Ayrıca Varan’ın, Bulut’a cinayetten önce “Gider paşa gibi yatarım, Emine hiç sıkıntı değil, ne olacaksa olsun” şeklinde mesaj attığı bilgisine yer verildi.

Cumhuriyet'ten Ece Piroğlu'nun derlediği haber şöyle:

‘4-5 aydır planlıyormuş’


Fadime ve Ahmet Bulut çifti, 6 çocuklarından en büyüğü kızları Emine Bulut’u yitirmenin acısını yaşıyor. Kardeşi Kâzım Bulut, olay günü Fedai Varan’ın ablasını arayarak görüşmek istediğini söyledi. Bulut, “Zaten 4-5 aydır bu işi planlıyormuş. Belinde sürekli ekmek bıçağıyla geziyormuş, ‘Ağabeylerini, babasını öldüreceğim’ diyormuş. Ablamı bıçakladıktan sonrada babamı aramış, ‘Seni de öldüreceğim, bekle geliyorum’ diye” dedi.

Hepiniz suçlusunuz


- Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü, cinayetin “İstanbul Sözleşmesi ve nafaka kaldırılsın” söylemlerinin bir sonucu olduğunu belirterek “O bıçağı saplayan kadar, bu kampanyalara destek veren dini gruplar, cemaatler, siyasetten rant kapma kavgası içinde olan gruplar ve sessiz kalan hükümet de suçludur. Kadının, istismara uğrayan çocuğun yanında durmayan yargı da suçludur” dedi.


- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, İstanbul Sözleşmesi’nin kadın cinayetlerinin çözümü için apaçık ve doğru bir yol olduğunu vurgulayarak “Emine kardeşimizin hayatını kaybetmesinde kadınları yaşatacak bu kanun ve düzenlemelere yapılan saldırı sorumlu. Sadece fail değil, kadınları korumayanlar, görevlerini yapmayanlar ve İstanbul Sözleşmesi’ne, kadınların nafaka ve kazanılmış haklarına saldıranlar, hepsi birden sorumludur” diye konuştu.

BARIŞTIRMIŞLAR!


Emine Bulut’un kızı, 4 yaşına gelince ailesinin “annesiz babasız büyümesin” diye barıştırdığı, 5 ay sonra yeniden ayrılarak boşandıkları öğrenildi.

Cinsiyet eşitliği şart


- Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da “Boşanmayı değil cinayeti engelle” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Emine Bulut gibi pek çok kadın her gün boşanmak ya da ayrılmak istediği kocaları, eski kocaları, partnerleri tarafından ölüm tehdidi alıyor ya da öldürülüyor. Erkek şiddeti ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kaldırılırsa son bulur” dedi.


- Ankara, İstanbul ve İzmir baroları da dahil barolar “6284 sayılı yasa hayatidir. Yasanın sınırlandırılması kadınların daha fazla ölmesi anlamına gelecektir” dedi.


'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener, İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Antalya, Eskişehir ve Adana büyükşehir belediye başkanları; Emine Bulut’un katledilmesine sessiz kalmayarak sosyal medya hesaplarından tepki gösterdiler.


- Kemal Kılıçdaroğlu, kadına şiddetin son bulması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Emine Bulut’un son nefesinde evladına söylediği ‘Ölmek istemiyorum’ sözleri, bugüne kadar kadına yönelik şiddete kurban verdiğimiz tüm kadınlarımızın ortak çığlığı olmuştur” dedi.


- Meral Akşener, dava sürecinin takipçisi olacaklarını belirterek “Kadın bedeni üzerinden ahlaksızca siyaset yapan zihniyetin ülkemizi getirdiği nokta; 10 yaşındaki evladının gözleri önünde vahşice katledilen bir anne, Emine Bulut” ifadelerini kullandı.


- Ekrem İmamoğlu, şiddete karşı kadın ve çocukların yanında olacağını söyleyerek, “‘Anne lütfen ölme’ öksüz kalan tüm evlatların gözyaşları” dedi.


- Mansur Yavaş, kadına yönelik cinayetleri durdurmak zorunda olduklarını belirtirken, Soyer de kadınların özgürce yaşayacağı şehirler inşa edeceklerini söyledi.

YER GÖK DAHA NASIL İNLESİN!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Emine Bulut cinayeti davasına müdahillik talebinde bulundu. Saldırıya tanık olan kız çocuğunun bakanlık psikologlarının gözetiminde olduğu belirtildi.


- AKP Sözcüsü Ömer Çelik, kadına şiddette yasalarda gerekli düzenlemelerin yapıldığını, toplumsal duyarlılığı artırmak gerektiğini söyledi. Çelik, “Zaten yeterli yasal düzenleme yapıldı, ihtiyaç olursa yine yapılır. Çocuğa ve kadına şiddet olduğu zaman yeri göğü inletmeliyiz” dedi.


- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Cinayetin ardından saldırgan tutuklandı. Yargı makamları tarafından caniye hak ettiği cezanın gecikmeksizin verileceğine inancım tam” dedi.


SORUMLU SİZSİNİZ

Kırıkkale’de eski eşi tarafından katledilen Emine Bulut için başta Ankara ve İstanbul olmak üzere tüm yurtta protestolar düzenlendi ve bugün için eylem çağrısı yapıldı. Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kuğulu Park’ta buluşan kadınlar, AKP’nin sürecin sorumlusu olduğu belirtilerek, “Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan, hatta belki de şiddeti kendi yaratan ve körükleyen sisteminiz öldürdü Emine’yi” açıklamasını yaptı.
Kadınlar, Bulut için İstanbul Beşiktaş’ta Hakan Pastanesi önünde “Yaşamak istiyoruz” pankartı açarak açıklama yaptı. Açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmeyen hükümet politikaları, iyi hal indirimleri yüzünden öldü. Erkek egemen zihniyet, kadınların ne giyeceğine, saat kaçta sokakta olacağına karışma cüreti bulanlar, kaç çoçuk doğuracağına karışanlar, kadınları kamusal alandan koparmaya çalışanlar kadın cinayetlerinin en büyük sorumlusudur” dedi.


'ARTIK BİZİM EVLADIMIZ'

Zülfü Livaneli, Haluk Levent, Tarkan, Berrak Tüzünataç, Mert Fırat, Yıldız Tilbe, Tolga Çevik, Demet Evgar, Songül Öden gibi ünlü isimler Twitter’da vahşete tepki gösterdiler.


- AHBAP Başkanı Haluk Levent: “Katile en ağır ceza verilmesi için uğraşacağız. Emine’nin evladı artık bizim evladımızdır!”


- Sıla: “Ahlak, namus deyince sadece kadından konuşan herkes ahlaksız ve namussuzdur.”


- Tarkan: “Ey hukuk, ey adalet! Kadınlarımızın yanında dur... Daha kaç can gidecek?”


- Zeynep Bastık da 28 Ağustos Çeşme konserinin gelirini Emine Bulut’un kızının eğitimi için bağışlayacak.

Etiketler
Emine Bulut Kırıkkale Türkiye