İzmir'de kayyuma karşı ortak deklarasyon

İzmir ve Ankara'da demokratik kitle örgütleri ile meslek odaları Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanlarının görevlerine iade edilerek, kayyum uygulamasına son verilmesi çağrısı yaptı.

İzmir'de kayyuma karşı ortak deklarasyon

İzmir’de demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları yaptıkları ortak basın toplantısıyla, seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanmasını protesto ederek, ortak deklarasyon yayınladı.

Kurumlar, seçilmiş belediye başkanlarının göreve iade edilmesini ve halkın/seçmenin iradesine koşulsuz saygı gösterilmesini talep etti.

Ankara’da ise siyasi parti, STK ve kitle örgütlerinin yer aldığı ‘Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’, kayyım uygulamalarına son verilmesini istedi.

‘SORUNLU DEMOKRASİYE DARBE’

İzmir Barosu Genel Sekreteri Avukat Perihan Çağrışım Kayadelen, Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının, haklarında açılmış ve henüz sonuçlanmamış soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek görevlerinden uzaklaştırılmalarının Türkiye’nin zaten ciddi sorunları olan demokrasisine ağır bir darbe daha vurduğunu ifade ederek, “Demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartı, seçmen iradesini tanımak ve ona saygı göstermektir. Oysa bu ‘idari karar’ ile bir kısım yurttaşın iradesi tümüyle ayaklar altına alınmış, seçme ve seçilme hakları ağır biçimde ihlal edilmiştir” dedi.

Kayadelen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halkın iradesine yönelik yapılan bu darbe, siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yasa, yetki ve uygulamalarla ele geçirme operasyonudur. Aynı zamanda bu, toplumun dikkatini ülkenin içinde bulunduğu ağır siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlardan/krizden başka yöne çevirme ve kendi siyasal çözülüşünü geciktirme çabasıdır.

Demokrasiyi korumak ve yurttaş olmayı sürdürebilmek için halkın/seçmenin iradesine kayıtsız şartsız sahip çıkmanın bir yurttaşlık görevi olduğu bilinciyle hareket eden bizler, barış içinde bir arada yaşama fikrine zarar veren ve başta seçimler ve kuvvetler ayrılığı olmak üzere demokrasinin temel ilkelerini tümüyle ortadan kaldıran bu uygulamayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Seçilmiş belediye başkanları derhal göreve iade edilmeli, halkın/seçmenin iradesine koşulsuz saygı gösterilmelidir.”

‘TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Ankara’da ise siyasi parti, STK ve kitle örgütlerinin yer aldığı ‘Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’ Mülkiyeliler Birliği’nde ortak basın açıklaması yaptı.

‘Belediyeleri Birlikte Kazandık, Kayyımları Birlikte Göndereceğiz’ pankartıyla yapılan açıklamayı HDP Ankara İl Başkanı Hüseyin Gevher okudu.

Açıklamada “Polis ve asker zoruyla süreklileştirdiğiniz tehditlerinize boyun eğmeyerek atadığınız kayyımlardan belediyelerin geri alınmasını cezalandırarak yeniden kayyım atamanızı Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve tüm bölgeleriyle Türkiye halkı kabul etmiyor, etmiyoruz” denildi.

Zorla yenilenen İstanbul seçiminin iktidarın toplum nezdinde meşruiyetini kaybettiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, “Bu kaybedişinizi sağlayanlar arasında batı illerinde yaşamak durumunda bıraktığınız bölge halkının gösterdiği iradeyle Türkiye’nin başta büyükşehirleri olmak üzere kaybettiğiniz her belediyenin hesabını darbeden başka bir kavramla açıklanamayacak, yasal ve meşruluğu olmayan bu tasarrufunuzla Diyarbakır, Van, Mardin halkına ödetmeye çalışmanıza izin vermeyeceğiz” ifadesine yer verildi.

KAYYIMLAR GİDECEK, SEÇİLMİŞLER GELECEK

Halkların tüm kazanımlarını yok sayan, gasp etmek isteyen iktidar anlayışıyla karşı karşıya olunduğu belirtilerek, “Buradan bir kez daha birlikte nasıl kazanmışsak. kayyımları da birlikte göndereceğimizi belirtiyoruz. Diyarbakır, Van, Mardin halkı yalnız değildir. Halk İradesine Kayyım Atanamaz. Kayyımlar gidecek, seçilmişler gelecek” açıklaması yapıldı.

Etiketler
Mardin Diyarbakır Ağrı