İş cinayetinde skandal savunma!

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki iş kazasında ölen Fatih Açıkol’un enfeksiyon nedeniyle öldüğü savunuldu.

İş cinayetinde skandal savunma!

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki iş kazasında ölen Açıkol için ailesi hukuk mücadelesi başlattı. Bilirkişi raporuna yansıyan ifadelerde şirket sorumlusu, Açıkol’un hastanede enfeksiyon kaptığı için öldüğünü savundu.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Esra Alus'un haberine göre, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iç hat apron inşaatında yaklaşık 3 tonluk duvarın altında kalarak feci şekilde can veren 36 yaşındaki Fatih Açıkol’un ailesi hukuk mücadelesi başlattı.

Bilirkişi raporuna yansıyan ifadelerde şirket sorumlusu Açıkol’un kazada değil hastanede enfeksiyon kaptığı için öldüğü savunmasını yaptı.

İşçi Fatih Açıkol, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın iç hat apron personel giriş-çıkış kapısı inşaatında çalışıyordu. 16 Mart gecesi iş arkadaşlarıyla bir duvarı kırmaya başladılar.

İşçilerden birinin balyoz darbesiyle saat 03:47’de duvarın üzerindeki kolon çöktü.

Yaklaşık 3 tonluk ağırlığın altında kalan Açıkol, ağır şekilde yaralandı. Yaklaşık 2 hafta hastanede kalan Açıkol, 2 Nisan’da hayatını kaybetti. Açıkol’un ölümüyle ilgili olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı.

Bilirkişi raporunda yer alan ifadelere göre, Açıkol’un ölümünden sorumlu tutulan Sabiha Gökçen Havalimanı ve yüklenici firma Akbey İnşaat’ın yetkilileri sorumlulukları kabul etmedi.

Akbey İnşaat’ın şantiye sorumlusu Ahmet Berham, olayla ilgili her hangi bir kusur ve ihmallerinin olmadığını söyledi.

Berham, ifadesinde şu sözleri kullandı: “Hastanede tedavi gören yaralımız ilk iki gün çok iyiydi. Ameliyat olduktan sonra yoğun bakımda enfeksiyon kaptığı için yaşamını yitirdi. Bizim şirket olarak mağdurun ölümünde kusurumuz bulunmamaktadır. Gerekli tüm önlemleri aldığımıza inanıyorum.”

Bilirkişiye göre kusurlular

İnşaat teknikeri olarak çalışan Turgut Deniz Atasever, duvarın hatalı olduğu bilgisine sahip olmadıklarını söyledi. Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme Müdürü olan Murta Polat ise “Olay inşaat işidir. Biz havaalanı yönetimi olarak inşaat işinden anlamayız. Meydana gelen kaza sebebiyle tüm kusur ve sorumluluk Akbey şirketinin yetkililerinindir” diye konuştu.

İş güvenliği uzmanı ve bilirkişi Kemal Ateş, kazada taşeron firma ve işi veren Sabiha Gökçen Ulusararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme AŞ’nin işçinin ölümünde müştereken ve müteselsilen sorumlulukları olduğu kanaatine vardı.

Bilirkişiye göre, Akbey İnşaat firmasının sorumlusu İbrahim Ahmet Berhan asli derecede kusurlu bulundu. Şantiye şefi ise yeterli denetim ve gözetim yapmaması nedeniyle tali derecede sorumlu tutuldu. Ayrıca kazada yaşamını yitiren işçinin de iş güvenliği kurallarına uymadığı için tali derece sorumlu olduğu belirtildi.

1 MİLYON 250 BİN TL’LİK TAZMİNAT TALEBİ
Savcılığın soruşturması sürerken Fatih Açıkol’un ailesi, avukatları Gökhan Alpertunga aracılığı ile Akbey İnşaat ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi’ne 1 milyon 250 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat talepli dava açtı. İstanbul Anadolu İş Mahkemesi’nde açılan davada işverenin ağır derecede kusurlu olduğu belirtildi. Yapılan işin çok tehlikeli olmasına rağmen gerekli ve yeterli eğitimin verilmediğinin altı çizilirken Açıkol’un aile üyelerinin kaza nedeniyle büyük ıstırap duyduklarına, telafisi imkânsız psikolojik travma yaşadıklarına dikkat çekildi.

Etiketler
Sabiha Gökçen İş cinayeti