'THK'nın yangına müdahale etmesi engellendi'

Türk Hava Kurumu Genel Sekreteri, "İki uçağımızı hazır hale getirip talimat bekledik. Ama 'Yangına müdahale edildi, ihtiyaç yok.' denildi." ifadelerini kullandı.

'THK'nın yangına müdahale etmesi engellendi'

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Sekreteri Rafet Yavuz, Dalaman'da başlayıp Göcek'e doğru ilerleyen ve 500 futbol sahası büyüklüğünde alanı yok eden orman yangınına müdahale etmek için kuruma bağlı uçakların hazır olduğunu ancak "İhtiyaç yok" denildiğini söyledi.

"İhtiyaç yok denildi, gerekçe sözleşme olmaması olabilir"

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan THK Genel Sekreteri, uçakların neden kullanılmadığını şu ifadelerle anlattı:

"İki uçağımızı hazır hale getirip talimat bekledik. Ama 'Yangına müdahale edildi, ihtiyaç yok.' denildi. Gerekçe sözleşme olmaması olabilir"

"Orman Bakanlığı'yla sözleşme imkanı bulamadık"

Türk Hava Kurumu'nun 1985 yılından itibaren orman yangınlarına uçaklarla müdahale etmek için çalışmalarını yürüttüğünü belirten Yavuz, "Orman Bakanlığı'nın açmış olduğu ihaleler kapsamında sözleşme yapılmıştı. Olası yangınlarda 3 veya 4 merkezde uçaklarımızı hazır edip anında müdahale ediyorduk. Fakat 2019 yılı için Orman Bakanlığı ile sözleşme imzalama imkanını bulamadık. Sebebi maliyetlerin yükselmiş olması ve ihalelerin kamuoyuna, yerli ve yabancı firmalara açık olması sebebiyle mali konularda zorluk yaşamamızdı" açıklamasını yaptı.

"İçimiz yandı"

Yangında helikopterlerin kullanıldığına dikkati çeken Yavuz, helikopterlerin su taşıma kapasitesinin bir buçuk ton, uçakların ise altı ton olduğuna vurgu yaptı. Yavuz, "Uçaklar suyu alabilecek kapasiteye sahipler. Gece de uçabiliyorlar. Orada bir sürü can var, ağaç var, tabii ki böyle bir durumda içimiz yandı" diye konuştu.

Etiketler
Orman yangınları