Çorlu Tren Katliamı davasında gerginlik: Heyet duruşmadan çekildi

Çorlu Tren Katliamı Davası için verilen salon çok küçük olunca ailelerin tamamı içeri giremedi. Aileler tepki gösterip mahkeme salonunun kapısını kırdı. Mahkeme heyeti duruşmadan çekildi

GERÇEK GÜNDEM Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren ‘kazasına’ ilişkin “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan haklarında kamu davası açılan 4 TCDD görevlisinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Aileler salona girmeden önce darp edildi, mahkeme heyeti ise duruşmadan çekildi.

362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018’de Çorlu’ya bağlı Sarılar Mahallesi yakınlarında devrilmişti. Kazada 7’si çocuk 25 kişi yaşamını yitirmiş, 328 kişi de yaralanmıştı.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasıyla ilgili ‘asıl kusurlu’ bulunan TCDD personeli Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk ile Çetin Yıldırım’ın ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına bugün başlanıyor. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava gergin anlara sahne oldu.

MAHKEME KAPISI ÖNÜNDE POLİS MÜDAHALESİ

Duruşma öncesi açıklama yapan aileler adalet taleplerini dile getirdi. Ancak adliyede gerilim eksik olmadı. Savcılık izni olmadan Çorlu adliyesi içinde insanların görüntülerini çeken sivil polise avukatlar müdahale etti. Gerilim esnasında polis aileleri darp etti.

Mahkeme için küçük bir salon tahsis edilmesi sonrasında mübaşirin aileleri elle sayarak içeri almak istemesi tepkilere neden oldu. Aileler yakınlarının içeri alınmamasını alkışlarla protesto etti.

AİLELER SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Öte yandan Çorlu Tren Kazası'nda kızını kaybeden Zeliha Bilgin, mahkeme salonunda sinir krizi geçirdi. Can yakan anlar Yol Tv muhabirince kaydedildi.

EMNİYET GÖREVLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ailelerin avukatlarından Mürsel Çoban, "Güvenlik için gösterdiğiniz hassasiyeti bizim acılı ailelerimiz için de göstermenizi bekliyoruz" dedi.

Avukat Can Atalay polis müdahalesi hakkında, "Aileler salon önünde saldırıya uğradı, bundan heyet ya da savcı sorumlu, saldıran polislerin kimlik tespitinin yapılmasını istiyoruz. Bununla ilgili bir ara karar verilmeden duruşma sürdürülemez" şeklinde konuştu.

Ailelerin avukatlarından Mustafa Ersin, aileler ve yaralıları içeri almayan emniyet müdürü, emri veren savcılık ya da heyet hakkında suç duyurusunda bulundu.

MAHKEME HEYETİ DURUŞMADAN ÇEKİLDİ

Mahkeme heyeti davadan çekildi. Heyeti çekilme gerekçesini "Davadan önce gerçekleşen polis müdahalesinin heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor" şeklinde açıkladı. Heyet duruşmayı sona erdirdi. Dosya, mahkeme heyetinin çekilme kararının değerlendirilmesi için Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Etiketler
Çorlu tren kazası Mahkeme Çorlu