Mavi Yolculuk Rehberi'nin yazarından ölmeden görülmesi gereken 10 ada!

Hürriyet yazarı Ayşe Arman Mavi Yolculuk Rehberi'nin yazarı Ali Boratav'la röportaj yaptı...

Mavi Yolculuk Rehberi'nin yazarından ölmeden görülmesi gereken 10 ada!

İşte o röportajın bir kısmı...

- Peki ya eşin Yeşim? O bu deniz aşkına ne diyor?

Göcek’te ilk tekne maceramıza adım atarken Yeşim’e, “Bak bir çıkalım, eğer hoşuna gitmezse, söz yarım saat içinde marinaya döneceğiz ve iskeleye bağlanıp tatilimizi orada tamamlayacağız” demiştim. Ama o da çok sevdi bu macerayı. Zaten sevmese bu keyifli mavi gezi daha ilk gün biterdi. O gün bugündür, yaz aylarında bir kere bile kara tatili yapmadık... Hep denizdeyiz.

Ben bu geminin kaptanıyım

Bunu eşimin izniyle söylüyorum!

“Yeşim, İngiltere’de bir antikacıda bronz bir plaket bulmuş. ‘Bak, bir gün teknemiz olursa görünür bir yere asalım’ diye bana hediye etti. Üstünde de şöyle yazıyor: ‘Ben bu geminin kaptanıyım. Bunu eşimin izniyle söylüyorum!’ Çok hoşuma gitti. Hayatımda aldığım en güzel doğum günü hediyesi...”

ÖLMEDEN GÖRÜLMESİ GEREKEN 10 ADA

- “En güzel 10 koyu say” desem...

Çok zor. Ama hemen sıralıyorum: Gökova-Orak Adası, Yedi Adalar, Tuzla, Okluk, Akbük koyları, Hisarönü-Hurmalı, Sucağız, Dirsek Bükü, Yeşilova-Adaboğazı, Oğlanboğuldu, Marmaris-Arap Adası, Hırsız Koyu, Göcek Göbün, Tersane, Fethiye-Turunçpınarı, Kaş Kovan adaları, Kekova’nın tamamı... Pardon, çoktan 10’u geçtik di mi...

- “Ölmeden görülmesi gereken 10 adayı say” desem...

Halki, Kalimnos, Meis, Leros, Lipsi, Marathi, Aspro... Ege’de 12 adalar çevresinde her ada, her kayalık ayrı bir güzellik... Bizim için asıl hoşluk bu ortak kültürü paylaşabilmek.

Âşık olduğun insanı hangi koya götürmelisin?

- “Âşık olduğun kadını/adamı mutlaka şu adaya, şu koya götürmelisin” desen... Neresi olur o ada, o koy?

Eskiden olsa, tereddütsüz Bozburun derdim. İnanılmaz hatıralarımız var Bozburun Orfoz ve Sabrina’s House’da. Ama bu güzel koyumuz artık çok kalabalık, neredeyse bir kent haline geldi. Deniz de bu kalabalıkla biraz kirleniyor. Bugün eğer bir küçük tesis-restoran da olsun derseniz Marmaris Bozukkale, ıssız olacak derseniz Gökova Körfezi Çatı koyları derim.

EN İYİ EVLENME TEKLİF EDİLECEK YER KNİDOS

- Yazdığın koylar ve adalar arasında nerede evlenme teklif edilir?

Kesinlikle Datça Yarımadası’nın ucunda Knidos’ta... Afrodit’in memleketi. Eşsiz bir tarihi miras, lacivert deniz, muazzam bir doğa, Ege ile Akdeniz’in buluştuğu tertemiz sular. Olağanüstü bir an için fazlası var, eksiği yok!

- Sen aslında insanlara bu rehber kitapla ne diyorsun?

Herkes denize açılabilir, herkes denizci olabilir diyorum. İster 3.5 metrelik bir botla, ister 33 metrelik bir motoryatla...

Etiketler
Hürriyet Ayşe Arman