Son dakika: TÜİK, kasım ayı enflasyon oranını açıkladı

Son dakika haberi... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon oranını açıkladı. Enflasyon, kasım ayında yüzde 2,88 artarken, yıllık bazda yüzde 84,39 oldu.

Son dakika: TÜİK, kasım ayı enflasyon oranını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre, enflasyon kasım ayında aylık bazda yüzde 3,51 artarken, yıllık enflasyon yüzde 85,51'den yüzde 84,39'a düştü.

Öte yandan ekim ayında yüzde 157'yi aşan yıllık üretici enflasyonu kasım ayında yüzde 136,02 oldu. Aylık bazda ise üretici fiyatları bu dönemde yüzde 0,74 arttı.

ÇEKİRDEK ENFLASYON YAVAŞLADI

Aynı dönemde çekirdek enflasyonda da yavaşlama kaydedildi. Yıllık çekirdek enflasyon kasım ayında yüzde 68,91 olarak açıklandı.

YILLIK EN AZ ARTIŞ GÖSTEREN HABERLEŞME

TÜİK'e göre, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme oldu.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMADA

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu.

AYLIK EN AZ ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup eksü yüzde 1,42 ile giyim ve ayakkabı oldu.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

Buna karşılık, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,75 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu

BEKLENDİĞİ GİBİ GELDİ

Reuters’ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Kasım ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 82,7 ila yüzde 85,3 arasında yer alıyordu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ankette yıllık enflasyon beklentisi yüzde 84,33 olarak belirlenmişti.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,10 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 85,51 olan yıllık enflasyonun yüzde 84,78'e gerileyeceği hesaplandı.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİ

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminiyse yüzde 68,06 seviyesinde bulunuyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önümüzdeki yılın ilk ayları itibariyle enflasyon sorununun arkada bırakılacağını açıklamıştı.

TL'DE DAHA DA DEĞER KAYBEDECEK ENDİŞESİ

Merkez Bankası'nın faiz kararları, hükümet ve TCMB'den TL'deki değer kaybını durduracak bir açıklama gelmemesi, buna ek olarak TCMB'nin döviz piyasasına müdahalede bulunmak için geçtiğimiz yıllara göre çok daha düşük döviz rezervinin bulunması TL'nin daha da değer kaybının sürebileceği endişesini yaratıyor.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Enflasyon TÜİK Türkiye