Son dakika: Merkez Bankası yine faiz indirdi!

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) kasım ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. Banka, yüzde 10,5 olan politika faizini yüzde 9'a düşürdü.

Son dakika: Merkez Bankası yine faiz indirdi!

Merkez Bankası, TL’deki sert değer kaybı ve yıllık enflasyonun yüzde 85,51'e yükselmesine rağmen yüzde 10,5 olan politika faizini kasım ayında 150 baz puan indirerek yüzde 9'a düşürdü.

Banka; geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka; ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz ayında da beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Ancak banka, sürpriz bir şekilde bu yılın ağustos, eylül ve ekim ayında politika faizini indirerek yüzde 14 seviyesinden yüzde 10,5 seviyesine çekmişti. Merkez Bankası böylece ağustos, eylül ve ekim toplantılarında art arda toplam 3,5 puan indirime gitti.

ENFLASYON VURGUSU

PPK sonrası yapılan açıklamada, "Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir" denildi.

PİYASALARIN BEKLENTİSİ NE?

Anadolu Ajansı'nın anketine katılan 18 ekonomistin çoğu, politika faizinin 150 baz azaltılarak yüzde 9'a indirilmesini bekliyordu. Ekonomistlerden biri 100 baz puanlık ve biri de 125 baz puanlık indirim öngörüyordu.

Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tamamı kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin 150 baz puan indirileceğini öngörmüştü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine katılan 19 kurumdan, 16 kurum 150 baz puan, 1 kurum 100 baz puan, 1 kurum 125 baz puan ve 1 kurum 200 baz puan faiz indirimi öngörüyordu.

MERKEZ BANKASI, ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTTIRDI

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,78'ten yüzde 68,06 seviyesine yükselmişti.

ERDOĞAN, FAİZ TEK HANEYE İNECEK DEMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıl sonuna kadar faizlerin tek haneye indirileceğini söylemişti.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Merkez Bankası Faiz Para Türkiye