Merkez Bankası'ndan Dijital Türk Lirası Açıklaması: FAST Sistemine Alternatif Geliyor: Ödemelerde Devrim Gibi Düzenleme

Merkez Bankası dijital Türk Lirası'na ilişkin çalışmalara dair son durumu paylaştı. 2020 yılında başlanılan dijital TL'nin son aşamalara yaklaştığı ifade edilirken, yeni uygulamanın FAST sistemine paralel bağımsız bir ödeme yöntemi olması bekleniyor. Kullanım alanları ise Türk lirasında yeni bir dönemi başlatacak.

Merkez Bankası'ndan Dijital Türk Lirası Açıklaması: FAST Sistemine Alternatif Geliyor: Ödemelerde Devrim Gibi Düzenleme
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Dijital Türk Lirası üzerindeki çalışmalar sürüyor. 2020 yılında başlatılan proje, 2022’de ilk pilot testlerle önemli bir aşamaya gelmişti. 2023’te tamamlanan Faz-1 sürecinin ardından dijital TL’nin ekonomik, hukuki ve güvenlik boyutları üzerine kapsamlı analizler yapılmaya devam ediliyor.

FAST SİSTEMİNE ALTERNATİF

Dijital TL, mevcut ödeme sistemlerine ek bir seçenek sunarak hızlı, güvenilir ve erişilebilir bir ödeme aracı olmayı hedefliyor. Vatandaşlar banka hesaplarına bağımlı olmadan dijital cüzdanları üzerinden ödeme yapabilecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Dijital Türk Lirası’nı FAST sistemine paralel, bağımsız bir ödeme yöntemi olarak geliştirmeyi planlıyor.

Merkez Bankası'ndan Dijital Türk Lirası Açıklaması: FAST Sistemine Alternatif Geliyor: Ödemelerde Devrim Gibi Düzenleme - Resim : 1

ÇOCUKLARIN OKUL HARÇLIĞI DİJİTALLEŞECEK

Merkez Bankası ekonomistlerinin bugün yayımladığı ‘Dijital Türk Lirası: Fayda ve Fırsatlar’ başlıklı blog yazısında dijital Türk Lirası, finansal inovasyonu hızlandıracak ve özellikle fintech sektöründe yeni çözümler geliştirilmesine katkı sunacak. Kamu ve özel sektör için çevrimdışı ödeme imkanı sunması sayesinde ulaşım, yemek ve çocuklara yönelik harçlık uygulaması gibi alanlarda yenilikçi kullanım senaryolarının ortaya çıkması bekleniyor.

Merkez Bankası'ndan Dijital Türk Lirası Açıklaması: FAST Sistemine Alternatif Geliyor: Ödemelerde Devrim Gibi Düzenleme - Resim : 2

TEDAVİLE GİRDİKTEN SONRA BİLE GELİŞTİRİLMEYE DEVAM EDİLECEK

Siber güvenlik ve dağıtık defter teknolojileri gibi yenilikler doğrultusunda, Dijital Türk Lirası güvenli ve sürdürülebilir bir finansal sistem oluşturmayı hedefliyor. Geliştirme süreci, tedavüle girdikten sonra da devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler
Türk Lirası