Erdoğan, 'sadece anapara' demişti, KYK borçlarında faiz silinmedi!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KYK kredi faizlerine ilişkin 'sadece anaparanın' geri alınacağını açıklamasına rağmen faizlerin silinmediği ortaya çıktı. Konuya ilişkin konuşan Avukat Baran Kaya, "9 Kasım'a kadar doğmuş gecikme zamlarının tamamı hukuka aykırı" dedi.

Erdoğan, 'sadece anapara' demişti, KYK borçlarında faiz silinmedi!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Temmuz'da yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından KYK kredi faizlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para" ifadelerini kullandı. "Bu uygulamadan halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerin yararlanacağını" duyuran Erdoğan, "Mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış ancak henüz mezun olmamış 812 bin, geri ödemesi vergi dairelerince takip edilen 1 milyon 295 bin olmak üzere yaklaşık 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerimiz de artık sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacaklar" dedi.

KYK KREDİ FAİZLERİ SİLİNMEDİ

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından 9 Kasım 2022'de KYK kredi faizlerinin silinmesini içeren torba kanun yürürlüğe girdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise, 25 Kasım'da yaptığı açıklamada, 1 milyon 392 bin 629 öğrencinin 27 milyar liralık KYK borç faizlerinin silindiğini duyurdu.

Ancak gelinen süreçte her fırsatta 'faize karşı olduğunu' dile getiren AKP iktidarı, KYK kredi faizlerini silmedi.

"GERÇEK VERGİ DAİRESİNDE ORTAYA ÇIKTI"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Baran Kaya, "Geçtiğimiz ay yapılan yasa değişikliği ile KYK borçlarının yalnızca ana parasının ödeneceği ve faiz ile gecikme zammı alacaklarının terkin edileceği yani silineceği düzenlendi. 25 Kasım'da da bakan tarafından bu borçların silindiği duyuruldu. Fakat gerçeğin böyle olmadığı borçluların vergi dairesinde borçlarını kontrol etmesiyle görüldü. İşin esasında KYK borçlularının hiçbir borcu silinmedi, sadece henüz borcunun vadesi gelmemiş olanların borcunun faizi ve gecikme zammı silindi" dedi.

"VADESİ GEÇMİŞ KYK BORÇLARININ FAİZİ SİLİNMEDİ"

KYK borcunun nasıl oluştuğunu anlatan Kaya, "Kural olarak bir öğrenci KYK'dan öğrenim kredisi aldığında 4 yıl boyunca aylık olarak aldığı krediyi 6 yılın sonunda ödemeye başlar. Yani ilk aldığı aylık kredi 6 yıl sonra ikinci ayınki ise 6 yıl 1 ay sonra ödenir, her ay 6 yıl önce alınan aylık kredinin vadesi böylece devam eder. Bu süre boyunca da bu aylıklara 'endeks farkı' yani faiz işletilir. Eğer kişi borcunu bu 6 yılın sonundaki vadelerde ödeyemezse borç tahakkuk ettirilerek vergi dairesine devredilir ve faizin üstüne bir de gecikme zammı işlemeye başlar. İşte bu düzenlemeyle gecikme zammı ve faizlerin, bugüne kadar ödenmemiş olan borçlarda terkin edileceği duyuruldu. Fakat şu ana kadar yalnızca henüz vadesi gelmemiş borçların faiz ve gecikme zammının silindiği vadesi geçmiş borçların ise silinmediği ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

"BAKANLIK AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

"Amme alacaklarında kişinin borçlu hale gelmesi borcun tahakkuk işlemiyle gerçekleşir" diyen Kaya, "Dolayısıyla böyle bakınca KYK borçlularının borçlarının silinmediği henüz borcu tahakkuk etmemiş kişilerin silindiği görülüyor. Vergi dairelerine başvuranlar da bunun böyle olduğunun teyit edildiğini söylüyorlar. Gecikme zammı vadesinde ödenemeyen borçlar için geçerli olacağı için aslında bakanlık açıklamasının gerçeği yansıtmadığını yani gecikme zamlarının hiç kimse için silinmediğini anlıyoruz. Bu borçlarda kişiler için en ağır yükü gecikme zamlarının oluşturduğu gerçeğinin yanında bu düzenlemenin duyurulduğu gibi büyük bir kolaylaştırma olmadığı aslında çok cüzi bir hafifletme olduğu görülüyor" diye konuştu.

PEKİ KYK KREDİSİ FAİZ BORÇLULARI NE YAPMALI?

KYK kredisi faizlerinin silinmesi için izlenilecek yolu anlatan Kaya, şu ifadeleri kullandı:

"Gecikme zammı olan KYK borçlularının bu borçları sildirmek için bir yolu hala mevcut. KYK borçlarına gecikme zammı uygulanabilmesi için borcun tahakkuk etmesi gerekir. Uygulamada Gençlik ve Spor Bakanlığı borcu kendiliğinden tahakkuk ettirip vergi dairesine gönderiyor ve ödeme emri gelmeden çoktan gecikme zammı işlemeye başlıyor. Ancak bu uygulama hukuka aykırı. KYK borçlarının tahsili 'Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'a göre yapılır. Bu kanunun 37. Maddesine göre vadesi bir kanunla belirlenmeyen kamu borçlarını tahakkuk ettirmek için önce vergi dairesi tarafından ihbarname gönderilip ödeme için 30 gün süre verilmesi gerekir. Daha sonra borç tahakkuk eder ve yine ödenmemesi halinde her ay gecikme zammı işletilmesi gerekir. KYK borçları da vadesi kanunla belirlenen borçlardan değildi 9 Kasım'a kadar. Bu tarihe kadar borcu ödemiş, ödeyen ya da ödememiş hiç kimseye ihbarname gönderilerek borcun tahakkuk ettirilmesi usulü uygulanmadı. Dolayısıyla 9 Kasım'a kadar doğmuş bütün gecikme zamlarının tamamı hukuka aykırı. Bunların silinmesi gerekir. Bu nedenle bu borçluların önce vergi dairesine gecikme zamlarının silinmesi talebini içeren bir dilekçe vermesi, bu dilekçenin reddi halinde ise vergi mahkemesinde iptal davası açmaları halinde mahkeme eliyle bu borçları sildirebileceklerini düşünmekteyim."

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
KYK faizlerinin silinmesi Recep Tayyip Erdoğan Muş Faiz