Erdoğan, enflasyonda 'baz' etkisini görmezden geldi: Boynunu kırmış olacağız!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek enflasyona ilişkin açıklamada bulundu. Enflasyonda 'baz' etkisini görmezden gelen Erdoğan, "Tedbirlerin etkisiyle inşallah önümüzdeki yılbaşından itibaren enflasyonun boynunu kırmış olacağız" dedi.

Erdoğan, enflasyonda 'baz' etkisini görmezden geldi: Boynunu kırmış olacağız!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, enflasyon kasım ayında aylık bazda yüzde 3,51 artarken, yıllık enflasyon yüzde 85,51'den yüzde 84,39'a düştü.

ENAG ise, enflasyonu yüzde 170,70 olarak açıklarken, İTO'nun İstanbul için açıkladığı rakam yüzde 105,55 olmuştu.

"ENFLASYONUN BOYNUNU KIRMIŞ OLACAĞIZ"

Yüksek seyreden enflasyona ilişkin Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlenen 2023 Zirvesi'ne video mesaj göndererek açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tedbirlerin etkisiyle inşallah önümüzdeki yılbaşından itibaren enflasyonun boynunu kırmış olacağız" dedi.

"ÖNLEMİNİZİ ALIN"

Erdoğan'ın, "Enflasyonun boynunu kırmış olacağız" açıklamalarının ardından sosyla medya hesabından paylaşım yapan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "Enflasyon düşüyor diye aldanmayın. Enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi demek değil, fiyat artış hızının yavaşlaması demektir. Yarın bugünden daha pahalı olacak.
Önleminizi alın" ifadelerini kullandı.

BAZ ETKİSİ NEDİR?

Baz etkisi, iki dönem arasındaki değişim oranı hesaplanırken, değişime referans alınan dönemde (Enflasyonda 12 ay öncesi) sıra dışı bir şekilde artışların ya da azalışların yaşanması durumunda, değişim hesaplandığı döneme yansıyan etkiyi ifade etmek için kullanılır.

Enflasyon bakımından baz etkisini örneklendirmek gerekirse;

2022 yılı Kasım ayı enflasyonu hesaplanırken 2021 yılı Kasım ayına bakılması gerekir. 2021 Kasım ayında ortalamalardan daha yüksek bir değişim ortaya çıkmışsa bu veri, 2022 Kasım enflasyonu üzerinde bir gerileme etkisi yaratır. Devam eden aylarda da baz alınan 12 ay önceki dönemde enflasyon, bugün gerçekleşen enflasyonun daha üzerinde seyrediyorsa baz etkisi nedeniyle yaşanan gerileme de devam eder.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan Enflasyon