Ekonomistler, Merkez Bankası'nın hamlesini nasıl değerlendirdi?

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan artmasını kararlaştırdı. Merkez Bankası'nın bu hamlesini ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın hamlesini nasıl değerlendirdi?

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan artmasını kararlaştırdı. Böylelikle piyasadan yaklaşık 4.2 milyar dolar çekilmesi bekleniyor. Güne 6.0850 ile başlayan dolar 6,0499 TL'den işlem giriyor.

Ekonomistlerden ilk yorum

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın baz puan artırım kararının döviz rezervlerindeki azalmanın ardından alındığı yorumunda bulunuyor. Merkez Bankası verilerine göre, 17 Mayıs ile biten hafta itibari ile net uluslararası rezervler 174.898 milyar TL oldu, Bloomberg’ün hesaplamalarına göre net uluslararası rezervler dolar kurunda 24.9 milyar dolar ile Ekim ayından bu yana görülen en düşük seviyesine geriledi.

MB’nin toplam rezervleri, aynı hafta 1 milyar 183 milyon dolar azalarak 92 milyar 475 milyon dolara inerken; brüt döviz rezervleri 1 milyar 246 milyon dolar azalışla 71 milyar 748 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Cem Başlevent de Merkez Bankası kararına dair Twitter’da yaptığı yorumda, zorunlu karşılık oranlarının 9 Mayıs'ta da artırıldığını ve piyasadan 3 milyar dolar çekildiğini hatırlatarak, “Şimdi de 4,2 milyar $. Bu gidişle bankalara yatırılan dövizin çoğu, zorunlu karşılık olarak Merkez'in brüt rezervlerine gidecek” dedi.

Ekonomist Mustafa Sönmez, yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası'nın bankaların zorunlu karşılık oranlarını artırması, rezerv probleminin arttığını gösterir. Bu da güven sorununu büyütür. Dövize yönelişi azaltmaz,artırır. Cephane toplayıp sonra bunu kamu bankaları ile kullandırmaktan ibaret bir kısır döngü ile bir yere varılmaz" ifadesini kullandı.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası'nın hamlesini, "Bu adım, münferit bu şekilde kalırsa, daraltıcı bir adımdır. Fonlamada maliyet artışı demek. Biz faiz düşsün istemiyor muyduk? Dolarizasyonla baş etmeliyiz elbette ama yöntemlerde sorunumuz olabilir" dedi.

Etiketler
Merkez Bankası Para