Piyasaların gözü Merkez Bankası kararında

Bu haftaya Merkez Bankası kararı damga vuracak.

Piyasaların gözü Merkez Bankası kararında

Merkez Bankası son olarak Mart ayı toplantısında politika faizini % 24'te tutmuş, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olana kadar sıkı duruşun korunacağını vurgulamıştı.

Bloomberg HT'nin haberine göre; GCM Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan Bloomberght.com'a enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam etmesi ve finansal piyasalara ilişkin oynaklık unsurlarının fiyat istikrarı üzerindeki riskleri nedeniyle Merkez Bankası’ndan faizlerde değişiklik beklemediklerini belirtti.

Son dönemde, özellikle seçimin hemen öncesinde finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanmalara karşı olarak Merkez Bankası’nın olağan dışı para politikası araçlarını kullanarak TL’nin değerini sabit tutmayı amaçladığını belirten Erkan "Bunu ağırlıklı fonlamanın gerçekleştiği aralıklardan görebiliyoruz. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın “sıkı para politikası” vurgusunu devam ettirmesi gerekliliğinin devam ettiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Geçtiğimiz aylarda faiz indirimi ihtimali konuşulmaya başlanmış, ancak enflasyonda yüksek seyir nedeniyle faiz indirimlerinin yılın 2. yarısından sonra başlayacağı beklentileri artmıştı.

Erkan "Enflasyon konusunda, özellikle gıda enflasyonuna dair sıkıntıların devam etmesi ve mevcut şartların halen enflasyon görünümünde kayda değer ve ikna edici bir gerilemeye işaret etmemesi itibariyle parasal gevşeme şartlarının oluşmadığını düşünüyoruz.. 25 Nisan, gevşeme döngüsü için çok erken bir tarih olur." yorumunu yaptı.

"TEMMUZ'DA OLABİLİR"

Erkan TL'de istikrarlı seyir olursa ilk indirimin Temmuz'da olabileceğini belirterek şunları söyledi; "Parasal gevşeme koşullarının, TL’nin istikrar kazanması senaryosunda enflasyondaki düşüşün başlamasını beklediğimiz 2. çeyrek sonrasından önce oluşmasını beklemeyiz. Söz konusu koşullar, TL’nin istikrarlı kalması senaryosunda gerçekleşirse, Merkez Bankası’nın faiz indirimleri enflasyon izin verdiği ölçüde olabilecektir. Eğer TL tarafında ekonomi dışı faktörlerle özellikle, yaz aylarında bir oynaklık artışı söz konusu olursa enflasyona dair varsayımlar da değişeceği için, para politikasına dair olan öngörüler de değişime uğrayacaktır. Bu yüzden, parasal gevşeme sürecine ilişkin öngörümüzde TL’nin istikrarlı kalmasını ana kilit faktör olarak görmekteyiz. Bu kapsamda, mevcut şartla ilk faiz indirimini Temmuz’da beklemekle beraber, yıl sonuna kadar da 200 baz puanlık faiz indirimi öngörürüz."

MEDLEY GLOBAL: FAİZ İNDİRİMİNİ GEREKTİREN ORTAM YOK

Medley Global Advisors Gelişen Ülkeler Kıdemli Analisti Nigel Rendell ise geçen hafta Bloomberg HT'ye enflasyondaki yükselişe dikkat çekerek faiz indirimini gerektiren bir ortam olmadığını ve bankadan bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı Perşembe günü açıklanacak. Pazartesi günü Nisan ayı Tüketici Güveni, Perşembe günü reel sektör güven endeksi de açıklanacak diğer veriler arasında...

Etiketler
Merkez Bankası