İZSİAD’dan toplumsal cinsiyet eşitliği hamlesi

İZSİAD ismini değiştirdi, “iş adamları” gitti “iş insanları” geldi.

İZSİAD’dan toplumsal cinsiyet eşitliği hamlesi

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak için dernek isminde değişiklik yaparak bundan sonra “iş adamları” yerine “iş insanları” tabirini kullanacak. Olağanüstü genel kurulda İZSİAD kısaltması aynı kalırken, derneğin açılımı oy birliği ile İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği oldu.

Tepekule Kongre Merkezi’de yapılan olağanüstü genel kurulda gündeme uygun olarak Divan Kurulu için ise üç kadın seçildi. Genel kurulu Divan Başkanı Nilhan Antitoros ile katip üyeler Banu Gençkan ve Sema Özay yönetti.

Toplantıda konuşan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, kadının Türkiye’de bir var olma mücadelesi verdiğini belirterek, “Ancak şeklen de olsa iş derneklerinin isimlerinde kadını yok sayan iş adamı ibaresinin değişmesi gerektiğini hep düşündük. Kadınlarımıza birçok toplumdan daha önce Ulu Önder Atatürk tarafından haklarının teslim edildiğini düşünürsek, bugün başta parlamento olmak üzere kadın temsiliyeti son derece düşük kaldı. Bu anlamda bu isim değişikliklerinin kadın mücadelesine katkı sağlayacağını düşünüyor ve destekliyorum” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin özellikle günümüz Türkiye şartlarında ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Küçükkurt, 2013 yılında Türkiye’de hiçbir derneğin gündeminde bu konu yokken genel kurulda bu girişimi başlattıklarını belirterek, “Ancak o gün derneğimizin kısaltması olan İZSİAD’ın da değiştirilmesi gerektiği düşünüldü ve bu değişikliğin derneğin marka değerine zarar vereceği düşüncesiyle bu değişiklik yapılamamıştı. Ancak kısaltmaların aynı kalarak isim değişikliği yapılabilmesi üzerine öncü olduğumuz bu konuyu tekrar gündemimize taşıdık” dedi.

Tek gündemle toplanan genel kurulda üyeler bu değişikliğin yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Kadın üye oranının İZSİAD’da birçok dernekten fazla ve üye giriş aidatı ile yıllık aidatların da erkek üyelere göre daha düşük olduğuna işaret eden üyeler, bu değişiklikle şeklen de olsa kadını yok sayan iş adamları ibaresi yerine iş insanları tabirinin gelmesinden mutlu olduklarını vurguladılar.

Oy birliği ile kabul edilen bu değişiklik ile derneğin adı İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) oldu.