Ahmet Akın: İstihdam yaratmak için harcanan 17,4 milyar lira nerede?

CHP’li Ahmet Akın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı işsizlik verilerini değerlendirdi.

Ahmet Akın: İstihdam yaratmak için harcanan 17,4 milyar lira nerede?

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, istihdamın artırılacağı ve işsizliğin düşürüleceği iddialarıyla iktidarın verdiği teşvik ve desteklerin işe yaramadığını söyledi.

Ahmet Akın, “Nereye gitti onca teşvik ve destek? İşsizlik ocak ayında yüzde 14,7. Genç nüfustaki işsizlik oranını yüzde 26,7’ye yükselmiş durumda. Devasa teşvikler, ne istihdam artışı sağlıyor ne de işsizlikte düşüşe yol açıyor” dedi.

CHP’li Ahmet Akın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı işsizlik verilerini değerlendirdi.

İktidarın istihdamın artırılacağı ve işsizliğin düşürüleceği iddiası ile İşsizlik Fonu’nun amacı dışında kullanılarak teşvik ile desteklere kaynak olmasının bile işe yaramadığını ifade eden Ahmet Akın, “İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılıksız olarak aktarılan kaynaklardan oluşan istihdam destek ve teşvikleri yeni iş yaratmıyor ve işsizlikle mücadelede işe yaramıyor. Harcanan devasa kaynaklara rağmen istihdam artmıyor işsizlik hızla tırmanıyor” diye konuştu.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) 2018 yılı Faaliyet Raporu’na göre İşsizlik Sigortası Fonu’nun 10,7 milyarı doğrudan teşvik ve desteklere aktarıldığını belirten Ahmet Akın, şöyle devam etti:

“Bu paraya aktif işgücü programları ve işbaşı eğitim programları için harcanan 6,7 milyar lira da eklendiğinde, İŞKUR 2018 yılında istihdam yaratmak için 17,4 milyar lira harcamış.

İŞKUR’un 2018’de toplam giderinin yüzde 74’ü istihdam teşvik ve destekleri ile istihdam yaratma programlarına harcanmış. Bunca teşvik ve desteğe rağmen istihdam azalıyor. İşsizlik artıyor. 17,4 milyar liralık teşvik, destek ve aktif işgücü piyasası programıyla kaç kişiye istihdam sağlanırdı?

En az 500 bin istihdam sağlanabilirdi. Bunca kaynağı boşa harcamışlar. Kaynakları boşa harcamak İktidarın tedavi edilemez hastalığı. Hastayı yataktan kaldırmak için yazılan reçeteler de çare olmuyor.”

Etiketler
TÜİK Türkiye Ahmet Akın