İşsizlik rakamları fren tutmuyor!

TÜİK verilerine göre geçen kasım ayında işsizlik oranı yüzde 12,3’e yükselerek 5 milyon kişiye ulaştı.

İşsizlik rakamları fren tutmuyor!

Ekim ayında yüzde 11,6 olarak gerçekleşen işsizlik hız kesmeden artmaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik kasım ayında 12,3 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye’de işsizler ordusuna 1 ayda 193 bin kişi eklenmiş oldu.

Büyümedeki negatif seyir, sanayi üretiminin azalması, perakende satışların düşmesi işsizlik verilerinin daha da artacağını gösteriyor.

HER 4 GENÇTEN 1’İ İŞSİZ

TÜİK rakamları gençler açısından da oldukça karanlık bir tabloyu ortaya koydu. Buna göre 15-24 yaş arasında iş arayanların oranı yüzde 23,6 oldu. Her 4 gençten biri işsiz statüsünde. Genç kadınlar açısından oran yüzde 27,7 ile daha da yüksek.

Birgün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre; Kasım verilerine göre ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı kasım yüzde 24,3’e yükseldi. 15-30 yaş arasındaki yaklaşık 5 milyon genç ne iş arıyor ne de eğitim görüyor. Bu grup 25-29 yaş arası yoğunluk gösteriyor.

Askerlik görevini yaptığı, üniversite bitirdiği bir ihtimal yüksek lisans veya başka bir diplomaya sahip olduğu varsayılan 2 milyon genç herhangi bir üretken faaliyetten uzak.

Bu 5 milyon gencin 3,5 milyonu kadınlardan oluşuyor. Başka bir deyişle 15-30 yaş arasındaki 3,5 milyon genç kadın eve kapatılmış ve üretken faaliyetten koparılmış durumda.

Öte yandan Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programında 2018 yılı için öngörülen yüzde 11,3’lük işsizlik tahmini ise daha kasım ayından aşılmış oldu. Aralık ayında ise işsizlik oranının yüzde 13’e yaklaşması bekleniyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Kasım ayına ait istatistiklerin işsizlik sorununun uzun süre gündemde olacağının habercisi olduğunu belirterek, geniş kapsamlı işsizlerin sayısının 7,5 milyona dayandığını söyledi.

Verilere bakıldığında her 10 yaşlı insandan birisinin çalışmak zorunda olduğunu kaydeden Erdoğdu, “65 yaş üzerinde olup çalışmaya devam eden 830 bin kişi var” dedi. Tarım dışı işsizlik oranında ise bir yıl öncesine göre 2 puan, 1 ay öncesine göre de 0,7 puan artış gerçekleştiğini anlatan Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 23,6. Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı da yüzde 24,3’e yükseldi. Geçici önlemlerle kof kampanyalarla istihdam yaratamadılar, mevcut işlerin korunmasını sağlayacak ekonomi politikalarını uygulamadılar. 1 milyon 202 bin gencimiz işsiz. Kriz genç kadınları da vurmuş görünüyor. Her 100 genç kadından 28’i işsiz. Tarım dışında bu oran yüzde 32’ye çıkıyor.”

Erdoğdu şöyle konuştu:

Hazirandan bu yana imalat sanayiinde 53 bin, inşaatta 272 bin, toptan perakende satışta 156 bin, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde ise 184 bin kişilik istihdam azaldı. ‘Ekonomiyi şaha kaldıracağız’ diyenler işsizliğe çare olamıyor.

Erdoğan yönetimi toplum yararına çalışma altında geçici istihdam biçimlerini yaygınlaştırmaya, işsizlik sigortası fonunun amaç dışı kullanımını sürdürmeye çalışıyor. İşsiz kalanların koşullarını göz önünde bulundurmadan fonun kullanımı ekonomiye de emekçiye de fayda sağlamıyor.”

İŞSİZLİK DEPREMİ

>> Dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 981 bin

>>Dar tanımlı işsizlik yüzde 12,3

>> Krizin bedeli: bir yılda 706 bin yeni işsiz

>> İstihdam ağustos-kasım arası 1 milyon azaldı

>> İstihdam son bir yılda 201 bin daraldı

>> Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 19,3

>> Geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon 646 bin

>> Üniversiteli işsiz 1 milyon 31 bin

>> İşsizlik ödeneğine son 5 ayda 985 bin işsiz başvurdu

İşsizlik rakamları fren tutmuyor! - Resim : 1

Etiketler
İşsizlik TÜİK