'Gece bitmez gündüz bitmez bu kriz kolay bitmez'

Ekonomist Murat Muratoğlu, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

'Gece bitmez gündüz bitmez bu kriz kolay bitmez'

Kasım 2018 döneminde işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 706 bin kişi artarak 3 milyon 981 bin kişiye ulaştı.

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, 4 milyon işsizi ve ekonominin son durumunu köşesinden aktardı. İşte Muratoğlu'nun yazısı:

Ekonomi ile ilgili iki veri geldi. Biri bütçe ile ilgili diğeri işsizlik idi… Bütçe gerçekleşmelerinde “büyük başarı” sağlanmış!

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak sanki Norveç'ten bildirdi. Başarı dediği merkezi yönetim bütçesi, ocak ayında 5.1 milyar lira fazla verdi. Bu yüzden iktidar işportacılığa başladı, değil mi?

★★★

Her şey düzeliyor algısı yaratılırken, aslında hiçbir şeyin düzelmediği aşikar. Ele güne inanıp da ekonomiyi karalara boyadılar yar… “Hedefi tutturduk” derler, inananı da çıkar!

Sanayi çökmüş. Enflasyon düşmüyor. Ülke küçülüyor. Borç boyumuzu aşmış… Şirketler konkordato ilan etmiş. İflaslar teker teker geliyor. Açıklanan işsiz sayısıdünyanın 114 ülkesinin nüfusunu geçiyor. Zira hedefler tutuyor!

★★★

Peki, bütçe nasıl fazla verdi? Hadi beraber kontrol edelim. Açın interneti, girin Bütçe ve Mali Kontrol internet sayfasına… BUMKO diye geçiyor kısaltmasında… Açın 2019 gelirlerini…

Gelirler geçen yıl 6.2 milyardan bu yıl 41.2 milyara yükselmiş. Nasıl olmuş?
İktidar, Merkez Bankası'nın, kamu kuruluşlarının ve kamu bankaları geçen yılın kâr payı ödemelerini önden istedi. Normal şartlarda nisan ayında alması gereken parayı bütçeye kaydetti.

★★★

Hata bende biliyorum. Söyleyemedim ki hislerimi… Belki bunu millet yer… Lakin ekonomiden biraz anlayan biri yer mi? Biliyorum artık geç, ama haykırıyorum gerçeği…

Gelir 6 kattan fazla artmışsa ve hâlâ verilen sadece 5 milyar fazlaysa… Hiç bana sorma… Artık o kadar parayı 45 günde nereye harcamışlarsa?

★★★

Bütün yıl için planlanan dış borçlanmanın yüzde 80'ini de yılın ilk günlerinde gerçekleştirdik. O kadar borçlanma da şubat ile martı kurtarır. Seçime kadar durumu kotarır. Ya sonra?
Güzel kardeşim düşündün mü hiç neden dışarıdan fellik fellik borç arıyoruz,paramız varsa? Bütçe fazla verdiyse onu IMF'ye borç versek ya… TÜRGEV ve TÜGVAbağış bekliyor sırada…

★★★

İşsizliğe gelince… Baka kaldım, tokat gibi geldi. Alabora etti. Nüfusu 82 milyon olan ülkede çalışan insan sayısı 28 milyon 314 bin kişiye indi. Görünen işsiz sayısı 3 milyon 981 bin kişiye yükseldi.

Yalnızca çalışmak isteyip de iş bulamayanlar işsiz sayılıyor. Kimin çalışmayı isteyip istemediği anketler sonucu tahmin ediliyor.

Çalıyor denilenlerin üçte biri kayıtsız çalışan kabul ediliyor. Biliyorsan kayıt altına alsana… Ya çalışmıyorsa? Kaydı kuydu yok nasıl olsa! Uydurursun yazarsın kağıda…

★★★

İşsizlik rakamlarının içinde olmayıp, çalıştığı halde aylardır maaş alamayanlar da var. Sözde çalışıyorlar ama patronun maaş ödemeye durumu yok! Yakında onlar da işsizler ordusunda…

Sözün özüne gelirsek unutulmuştunuz kurutulmuş güller gibi… Neyse ki seçim yetişti. Gece bitmez gündüz bitmez bu kriz kolay bitmez. Seçimden sonra yapılacak zamlarla ömür geçer acısı geçmez!

Etiketler
Murat Muratoğlu