Mahfi Eğilmez'in 2019'da doların 7.5 TL olacağını açıkladığı iddiası doğru değil

Mahfi Eğilmez'in 2019'da doların 7.5 TL olacağını açıkladığı iddiasının doğru olmadığı ortaya çıktı.

Mahfi Eğilmez'in 2019'da doların 7.5 TL olacağını açıkladığı iddiası doğru değil

Bazı internet siteleri tarafından yapılan haberlerde, ekonomist Mahfi Eğilmez’in Altınbaş Üniversitesi’nde katıldığı bir konferansta 2019 yılı için dolar kuru tahminini açıkladığı iddia edildi. Haberlerde Eğilmez’in söz konusu konferansta 2019 yılı için, dolar kurunun 7.5 TL olacağını söylediği de belirtildi.

Teyit'in yaptığı araştırmaya göre; 30ARTI isimli kullanıcı tarafından 1 Ocak’ta Twitter’da paylaşılan ve Eğilmez’in 2019’da doların 7.5 TL olacağını söylediğini belirten video ise yaklaşık 20 bin görüntülenme aldı.

Ancak, ekonomist Mahfi Eğilmez’in Altınbaş Üniversitesi’nde katıldığı bir etkinlikte 2019 yılı için dolar kuru tahmininde bulunduğu ve doların 7.5 TL olacağını belirttiği iddiası doğru değil. Söz konusu etkinlikte konuşan Eğilmez, dolar kuru hakkında herhangi bir tahminde bulunmuyor. Sosyal medyada dolaşan görsel ise Eğilmez’in sunumlarında kullandığı ve “dolar kuru tahminlerini ciddiye almayın” mesajını verdiği bir grafiği gösteriyor.

EĞİLMEZ ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ SUNUMDA DOLAR KURU TAHMİNİ YAPMIYOR

Altınbaş Üniversitesi tarafından 28 Kasım 2018’de düzenlenen “Ekonomi Söyleşileri” isimli etkinliğe Mahfi Eğilmez’in de katıldığı görülebiliyor. Söz konusu etkinlik sırasında çekilen ve Altınbaş Üniversitesi tarafından video paylaşım sitesi YouTube’a yüklenen görüntülere ulaşmak mümkün.

Yaklaşık iki buçuk saat uzunluğundaki görüntülerde diğer katılımcılarla beraber Eğilmez’in de sunum yaptığı ve sonrasında izleyicilerden gelen soruları yanıtladığı anlaşılıyor. Eğilmez’in sunumu ise videonun 25’inci dakikasında başlıyor. Yaklaşık yarım saat süren sunum boyunca Eğilmez'in bazı grafikler göstererek ekonomik değerler üzerinde açıklamalar yaptığı ancak dolar kuru tahmini ile ilgili herhangi bir ifadede bulunmadığı görülebiliyor.

Videonun 30’uncu dakikasında ise Eğilmez, “Döviz kurunun 3.70 TL’lerden yavaş yavaş 4.00-4.20 TL’lere çıkması çok büyük tehlike değil ama birdenbire 3.78’den 7.20’lere filan fırlaması çok ciddi etkiler yaratıyor. Bakın böyle bir ortamda, bu kadar hızlı artarken döviz kuru, ithalatçı sorunlarını “hedge” etmek zorunda kalıyor.” şeklinde ifadelerde bulunuyor.

Görüntülerin devamında Eğilmez, Merkez Bankası hakkında, “Yılın başında Merkez Bankası diyor ki, hedefim TÜFE için yüzde 5 enflasyon. Bir ay sonra diyor ki tahminim yüzde 12. Yani aynı kurum hem hedef hem tahmin veremez.” şeklinde ifadelerde bulunuyor.

Eğilmez, videonun 38’inci dakikasında ise içinde dolar kuru ve diğer bazı ekonomik göstergelerin 2019 tahminlerine yer veren bir tablo gösteriyor. Tabloda, Yeni Ekonomik Program (YEP) ve IMF’nin bazı tahminleri görülebiliyor. Bu bölümde Eğilmez, “büyüme” kategorisi hakkında bazı yorumlarda bulunuyor ancak 2019 yılı için kendi dolar tahmini üzerine bir ifadede bulunmuyor. Daha sonra sunumun sona erdiği 43’üncü dakikaya kadar Eğilmez, dolar kuru hakkında bir ifade kullanmıyor.

Etkinliğin diğer katılımcısı Işın Çelebi’nin sunumunun ardından ise soru-cevap bölümüne geçiliyor. Bu bölümde etkinliğin sonlarına doğru Eğilmez’e döviz kuru hakkında bir soru yöneltiliyor. Eğilmez bu soruya videonun 2.07:50’inci dakikasında cevap vererek “şahsi olarak kur tahmini yapmadığını, bu kadar belirsizliğin olduğu ortamda kur tahmini yapmanın zor olduğunu” ifade ediyor.

FOTOĞRAFTA YER ALAN SUNUM EĞİLMEZ’E AİT

İnternette yer alan haberlere paralel olarak, Mahfi Eğilmez’e ait olduğu iddia edilen bir görsel de sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Fotoğrafta 2019 tahminleri isimli grafiğin altında yer alan kişi Mahfi Eğilmez. Tabloda ise daha önce ifade edildiği gibi dolar kuruyla beraber bazı ekonomik değerlerin YEP, IMF ve ME (Mahfi Eğilmez) tarafından 2019 tahminleri yer alıyor. En altta yer alan dolar kuru tahmini ise “ME” isimli kolonda 7.5 olarak görülebiliyor.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, Eğilmez’in katıldığı ve aynı görseli kullandığı bir sunum yaptığı görülebiliyor. Eğilmez, 27 Kasım 2018’de YouTube’a yüklenen görüntülerde söz konusu tablo hakkında “Özellikle bu tablodaki benim kısmımı dikkate almamanızı öneriyorum. Böyle bir ortamda kur tahmini yapılamayacağını düşünüyorum. Çünkü çok karışık bir ortam var.” ifadelerini kullanıyor.

EĞİLMEZ KONU HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

İddianın gündem olmasından sonra Eğilmez, kişisel hesap ve internet sitesinden konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Eğilmez, Twitter’dan 1 Ocak 2019’da yaptığı açıklamada tablodaki değerlerin “bunları sakın ciddiye almayın” şeklinde ironi amaçlı verildiğini ifade etti. Aynı gün yaptığı başka bir paylaşımda da kendisinin 2 yıldır kur tahmininde bulunmadığını hatırlattı.

Bunlara ek olarak Eğilmez, kendi internet sitesinde 3 Ocak 2019’da bir yazı yayımladı. “Dolar Tahmini ve Vergi İndirimleri” başlıklı yazıda, basın ve sosyal medyada yer alan oranların işin anlamsızlığını belirtmek için kullanıldığının altı çizildi. Açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“Son birkaç aydır kur tahmini soruları o kadar arttı ki konuşma yapmak üzere davet edildiğim konferanslarda sunum dosyama böyle bir ortamda bir yıllık bir dönemi kapsayacak biçimde kur tahmini ve hatta ona bağlı diğer tahminleri yapmanın ne kadar anlamsız olduğunu göstermek için bir slayt eklemeye başladım. Sıra o slayta geldiğinde genellikle “bu tahminleri ciddiye almayın, çünkü böyle bir ortamda bir yıl sonrası için kur tahmini hatta tahmin yapmak anlamsızdır” diyor ve böylece de konferans sonunda sorulması muhtemel olan “kur tahmininiz nedir” sorusundan kurtulmuş oluyordum.”

Sonuç olarak, ekonomist Mahfi Eğilmez’in Altınbaş Üniversitesi’nde katıldığı bir etkinlikte dolar kuru tahmini yaptığı ve doların 2019’da 7.5 TL olacağını söylediği iddiası doğru değil. Sosyal medyada paylaşılan ve Mahfi Eğilmez’in dolar tahminini de içeren tablo ise kur tahmini yapmanın zor olmasına gönderme yaparak oluşturulmuş.