Kani Beko: Asgari ücretliyi yaşarken öldürmeyin

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: "Bir işçi sabah, öğlen, akşam vermiş olduğu enerjiyi, kaloriyi alamazsa siz o işçileri yaşarken öldürmüş olursunuz."

Kani Beko: Asgari ücretliyi yaşarken öldürmeyin

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bütçe Kanunu görüşmeleri devam ederken Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada AKP hükümetinin işçi ve emekçiyi 16 yılda getirdiği noktaya dikkat çekti. CHP olarak bütçeye neden ‘hayır’ dediklerini özetleyen Beko, asgari ücretin neden artması gerektiğinden işçi cinayetlerine; emeklilikte yaşa takılanların sorunlarından taşerona verilen kadronun sıkıntılarına yüz binleri ilgilendiren konularda iyileştirme yapılmadığı için hükümeti eleştirdi.

“Asgari ücret memleket meselesidir, şakaya gelmez” diyen CHP’li Beko, “Bir işçi sabah, öğlen, akşam vermiş olduğu enerjiyi, kaloriyi alamazsa siz o işçileri yaşarken öldürmüş olursunuz. Asgari ücretin belirlenmesinde gerçekten hepimize görev düşüyor. 10 milyona yakın asgari ücretli bizden müjdeli bir haber bekliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'ya üye olan ülkelerin hemen hemen tamamı 4 kişilik bir aileyi baz alırken Türkiye'de maalesef 1 işçi baz alınmaktadır. Oysaki baktığımızda işçilerin yani asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın yüzde 70'inin ailesi var yani çocukları var. Dolayısıyla, asgari ücretin kesinlikle 2.200 lira olması gerekiyor ama vergi ve AGİ dışarıda kalmalı. Hatırlarsanız bir dönemlerde biz vergi iadesi alıyorduk. Vergi iadeleriyle ilgili ne yaptılar? Asgari ücret yüksek görülsün diye vergi iadelerini de asgari ücretin içerisine koydular. Asgari ücretten bir yılda 30 milyar vergi alınmış, işverenler de 176 milyar vergi muafiyetinde bulunmuş. Bu komisyon bana göre yanlış. Gerçekten demokratik bir komisyon olabilmesi için bu komisyonun içerisinde mutlaka DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ gibi işçi konfederasyonları, tabii ki, asgari ücretle çalışan işçi arkadaşlarımızın da olması gerekir. Bir de her zaman söylediğimiz bir şey var, ‘İşçiler ve memurlar arasında ayrım yapmayın’ demiştik. Bugüne geldiğimizde işçilerin ayrı, memurların ayrı asgari ücretleri var, böyle şey olur mu? Dolayısıyla ben -memurların çok fazla ücret aldığını değil- memur-işçi ayrımı yapmadan asgari ücretin tek ücret olması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Etiketler
İzmir Asgari Ücret Milletvekili Kani Beko