'Ejder meyve alıp asgari ücretlilere ‘fedakârlık yapın’ diyorsunuz'

12 gün sürecek bütçe görüşmeleri başladı.

'Ejder meyve alıp asgari ücretlilere ‘fedakârlık yapın’ diyorsunuz'

HDP Grubu adına Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli konuşma yaptı. Buldan, HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu olduğunu anımsatarak Meclis’in bu haliyle eksik olduğunu dile getirdi.

Buldan, “Arkamızdaki duvarda ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ yazıyor. Ne yazık ki bugün bu parlamentoda ve dışarıda olması gereken seçilmişlerin, cezaevlerinde hukuksuz bir biçimde rehin tutuluyor olması egemenliğin halkta değil muktedirlerin elinde olduğunu göstermektedir” diye konuştu. AKP’nin Türkiye’de umutları yok ettiğini belirten Buldan, “Cumhurbaşkanına eleştiriler nedeniyle bugüne değin 20 bin soruşturma açılmış. Kendi halkından korkan bir yönetimin rakamıdır bu. 7 yaşındaki bir çocuk ile 78 yaşındaki Sise anneyi cezaevine koyan anlayıştan adalet beklenebilir mi” diye konuştu. Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en derin ekonomik ve toplumsal krizini yaşadığına işaret eden Buldan, şunları dile getirdi: “Çözüm süresinde önemli rol ve risk alan İdris Baluken neden rehin olarak tutuluyor? Sırrı Süreyya Önder de cezası onaylanarak cezaevine girdi. Her iki arkadaşımız da bu ülkede ölümler yaşanmasın diye İmralı, Kandil ve devlet arasında benimle birlikte mekik dokudu. Bu neyin intikamıdır? O süreçte bu görüşmelerin tamamı bizzat dönemin Başbakanı Erdoğan’ın hükümetinin ve devletin bilgisi, onayı ve talebi doğrultusunda yapıldı. Eğer bu görüşmeler suç ise -ki asla değil- peki, buna onay veren Erdoğan dahil, hükümet ve devlet yetkililerinin de içeride olması gerekmez mi?”

‘Yargı talimatla çalışıyor’

AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararına değinen Buldan, “AKP Genel Başkanı kendisini mahkeme yerine koyarak ‘Kararı tanımıyoruz’ dedi. Ardından, Demirtaş’ın istinaftaki hukuka aykırı cezası jet hızıyla onaylandı. İşte size talimatla çalışan siyasal yargı örneği. Demirtaş hakkındaki uyduruk fezleke ve iddianameleri hazırlayan polis ve savcıların FETÖ’cü olduğunu biliyor musunuz” diye konuştu. HDP Eş Başkanı Temelli ise “10 milyona yakın işçi ayda 1603 liraya çalışıyor. Bir ailenin açlık sınırı 1900 lira. Sofralarda ejder meyvesi ama asgari ücretlilere dönüp ‘fedakârlık yapın’ diyebiliyorsunuz” değerlendirmesini yaptı.

Etiketler
Asgari Ücret