Çocuk iş cinayetlerinde tarihin en yüksek rakamı

2018 çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti.

Çocuk iş cinayetlerinde tarihin en yüksek rakamı

Evrensel 2018 ‘Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı’ ilan edilmişti. 2018 çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre Kasım ayında en az 154 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Böylece yılın ilk 11 ayında yaşamını yitiren işçi sayısı en az 1789 oldu.

Rapora göre ölen işçilerin 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 4’ü çocuk işçi (ikisi tarım, biri inşaat ve biri atık kağıt işçisi). Böylece iktidar tarafından ‘Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı’ ilan edilen 2018’in ilk on bir ayda en az 66 çocuk işçi ölümü gerçekleşti. Bu sayıyla 2018 çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti.

13 kadın ve 2 göçmen işçinin yaşamını yitirdiği bilgisi verilen raporda, ölümlerin en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, madencilik, sağlık, güvenlik, belediye/genel işler ve metal işkollarında gerçekleştiği belirtildi. Ölenlerin 5’i (yüzde 3.25) sendikalı işçi olurken 149’u ise (yüzde 96.75) sendikasız. Sendikalı işçiler kimya, metal ve enerji işkollarında çalışıyordu.

Meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen hiçbir iş cinayetinin olmadığına dikkat çekilen raporda “Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” dendi.

1693 MADENCİ CAN VERDİ

4 Kasım Madenciler Günü’ne de dikkat çekilen raporda, güvencesiz çalıştırma biçimleri ve neo-liberal politikalarla birlikte ölümlerin arttığı, AKP’li yıllarda en az 1693 madencinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

‘MEGA PROJELER’ ÖLÜM GETİRİYOR

Raporda Türkiye’de Kasım ayında ‘mega projelerde’ gerçekleşen iş cinayetlerine de yer verildi:
■ Gebze’deki 7 nolu viyadükte beton blok ters dönerek işçilerle beraber 30 metreden düştü ve 3 işçi can verdi. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde şu ana kadar en az 8 iş cinayeti gerçekleşti.
■ İzmir-Çandarlı otoyol inşaatında viyadük çalışmaları sırasında 25 metre yükseklikten yere düşen işçi yaşamını yitirdi.
■ İstanbul 3.Havalimanı’nda 15 metre yükseklikten asansör-merdiven boşluğuna düşen işçi yaşamını yitirdi. 2013-2018 yılları arasında 3. havalimanı inşaatında 52 işçi yaşamını yitirdi.
■ İzmir Karabağlar’daki İstinyePark AVM inşaatında 5 metre yükseklikten düşen işçi can verdi.
■ İstanbul Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinde meydana gelen göçük sonucu 2 özel güvenlik işçisi yaşamlarını yitirdi.

‘Mega projelerde’ çok sayıda iş cinayeti yaşandığı belirtilen raporda, “Mega projelerdeki iş cinayetlerinin de bazı temel nedenleri ve özellikleri var. Birincisi, bu projeler hızla başlamak ve kısa sürede kendisini topluma ‘göstermek’ zorunda. Bunun anlamı şu; projenin ilk evrelerinde yoğunlaştırılan bir çalışma, ki inşaat projelerinin ilk evreleri genellikle kazı, dolgu ve hafriyat işleridir, bu yoğunlaştırma ve üretim zorlaması ile iş cinayetlerinin bu evrelerde artması. İkincisi ise, bu projelerin söz verilen sürede tamamlanma ‘zorunluluğu’. Çünkü burada siyasal ve ideolojik bir hedef ve başarı söz konusu, özellikle de belli tarihsel anlamlı günlerle de çakışmak suretiyle bu sözler, hedefler yerine getirilmek zorunda. Bu da özellikle projelerin son evrelerinde (ki bu evrelerde daha fazla iş kaleminin, daha fazla işçinin, daha fazla taşeronun/alt yüklenicinin olduğu dönemdir) yine yoğun çalışma/üretim zorlamasının kendisini göstermesini beraberinde getiriyor.”

Raporda yarın saat 09.30’da Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek tutuklu 3. Havalimanı işçilerinin ilk duruşmasına çağrı yapıldı.