Kriz ikinci el otomobil pazarını da vurdu

Yurttaş, Ankara’daki ikinci el otomobil pazarında araçlarını “yok pahasına” satmaya çalışıyor.

Kriz ikinci el otomobil pazarını da vurdu

Hüseyin Şimşek/ Birgün - Hafta sonları sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce yurttaş, Ankara’nın tek ikinci el otomobil pazarının kurulduğu Keçiören’in Ovacık semtine akın ediyor.

Yeni ve eski model araçların birarada alıcılarını beklediği pazar yerine girmek isteyen araç sahipleri, 25 TL ücret ödüyor. Kent merkezinin dışında bulunan pazara gelmek için bir de yakıt parası harcamak zorunda olduklarını dile getiren araç sahipleri, aylarca pazara gidip gelmelerine karşın alıcıların ‘araçlarının kapısını dahi açıp bakmadan’ geri döndüklerini ifade ediyor.

Pazarda krizin hem satıcıyı hem de alıcıyı doğrudan etkilediği tüm açıklığıyla görülüyor. Satıcılar, pazardaki satılık araç sayısının işsizlik ve borçlar nedeniyle çoğaldığını, ancak satışların buna paralel artmadığını söylüyor. Alıcıların ortak şikayeti ise “Yüksek faizli krediler, bu faize razı olsalar bile ödeyemedikleri borçlar yüzünden bankaların kara listelerine girdikleri için kredi çekememeleri”.

Yurttaşlar, krizin etkileri bir yana hükümetin ÖTV ve KDV indirimi yapmasının aradaki fiyat farkını azalttığı için ikinci el araç piyasasını olumsuz etkilediğini savunuyor. Araçlarını satmak isteyenler alıcı sayısının giderek azaldığından, gelenlerin de sert pazarlıklarla fiyatları aşağı çekmeye çalışmasından yakınıyor.

‘Kriz yok diyenler gelsin’

Araçlarını satmak için sabahın erken saatlerinden itibaren otomobil pazarına gelen ancak umduğunu bulamayan araç sahipleri pazar yerinde dertlerini anlattı.

Ekonomide yaşanan kötü gidişin ardından birikmiş borçları olduğu için aracını satmaya çalıştığını ifade eden Oğuz Güzelyaz, alıcı bulamamaktan şikayetçi. Aracını satmak istediği fiyattan 5 bin TL aşağısına almaya çalışan vatandaşlardan yakınan Güzelyaz, “Kimsede para olmayınca pazarlığa girişiyorlar. Burada herkes mağdur. Zaten ekonomik kriz var. Piyasalar kötü. Kriz yok diyorlar ama kriz işte burada. Biz aracımızı satamadık ama satılan bir araç da göremedik. Üstelik pazara giriş ücreti 25 TL. Burada kazanan sadece arsanın sahipleri” dedi.

‘Herkesin kredi borcu var’

12 bin TL’ye aracını satmaya çalıştığını ancak haftalardır alıcı bulamadığı için fiyatı düşürmek zorunda kaldığını anlatan Mustafa İkiz ise bunun da işe yaramadığını belirtti. İkiz, “Arabama en fazla 10 bin TL veriyorlar. Vergiler artıyor. Vatandaş kredi kullanamıyor. Kredi kullanamayınca piyasada iş olmuyor. Artık kredisiz iş yapmak da mümkün değil. Buraya gelen insanların birçoğunun kredi borcu var. Biz de borçtan dolayı arabamızı satıyoruz. Üç haftadır buradayım ancak bir tane araç sahibinin satış yaptığını gördüm” diye konuştu.

Hükümetin vergi politikasından ve hayat pahalılığından yakınan İkiz, “Halkın üzerinden vergi yükünü kaldırmaları lazım. Piyasada bir markete giriyorsun doğru dürüst bir şey almadan çıkıyorsun ama 100 TL para ödüyorsun. Fiyatlar sürekli yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Ticari aracını borçları nedeniyle satmak için otomobil pazarına gelen ancak bir türlü alıcı bulamadığını ifade eden Satılmış Özgün de duruma tepkili. 55 bin TL’lik aracına 40 bin TL’ye alıcı bulamadığını anlatan Özgün, “Bir tek malımıza gücümüz yetiyor. Onu da satamıyoruz” diye konuştu.

Her hafta sonu sabahın erken saatlerinden itibaren otomobil pazarına gelen fiyatı indirmesine rağmen aracını satamayan Özgün şunları anlattı:

“Aşağı yukarı bir buçuk aydır satmaya çalışıyoruz ama ne gelen var ne soran. Benim aracım piyasada 55 bin TL civarındayken 40 bin TL’lere kadar fiyatı düşürdüm. Sabah sekizden beri buradayız. Kapısını açıp da ‘bu nedir’ diye soran bile olmadı. Şu anda bir kriz yaşanıyor. Birinin araba sattığını görmedim. Devlet bu konulara ciddi biçimde el atmalı. Alt tabakaya inip halini görmeleri lazım. Biz sesimizi nasıl duyururuz bilemiyorum ama o insanların bize yardımcı olmaları lazım.”

Etiketler
Ankara Otomobil İkinci El